Podrška štrajku

Zaposlenici u školstvu su potplaćeni

Sci-Tech / Flash | 20. 04. 2016. u 10:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Unija neovisnih sindikata FBiH daje punu potporu Sindikatu osnovnih škola Zapadnohercegovačke županije u njihovim opravdanim zahtjevima da jednosatnim štrajkom upozorenja dođu do ostvarenja svojih radnih prava'', stoji u dopisu koji potpisuje Predsjedništvo Unije neovisnih sindikata Federacije BiH.

Dalje se navodi kako je ''tužno da učitelji i nastavnici moraju potraživanje svojih prava tražiti obustavom rada, a ne konstruktivnim dijalogom s Vladom''.

''Po tko zna koji put ponavljamo kako je upravo ulaganje u obrazovanje jedini put izlaska iz krize. Mnogi se političari javno pitaju zašto nam mladi odlaze, zašto zemlja ostaje pusta, dok u isto vrijeme ulaganje u te iste mlade i njihovo obrazovanje zanemaruju. Zaposlenici u školstvu su potplaćeni, a dodatno se ponižavaju neisplatom zajamčenih osnovnih prava. Materijalna ulaganja u učionice i škole su nikakva.

Stav Vlade da u uvjetima ekonomske krize treba štedjeti na sustavu obrazovanja smatramo u potpunosti promašenim. Radi se o jasnome znaku nedostatka ikakve razvojne vizije, jer ako možemo išta naučiti iz primjera drugih zemalja, to je da politika rezova i štednje na pogrešnom mjestu, u obrazovanju, neće dati pozitivne, nego negativne učinke.

Zbog toga poručujemo: Sindikati samo naprijed, mi smo uz vas!'', stoji u priopćenju Unije neovisnih sindikata Federacije BiH.

Podsjetimo, u srijedu 20. travnja 2016. godine održan je štrajk upozorenja prvi školski sat u svakoj smjeni u svim osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Kako navode iz Sindikata, razlozi za štrajk su nepoštivanje važećeg Kolektivnog ugovora, Kašnjenje u isplati porodiljnih naknada, nepoštivanje Zakona o osnovnom školstvu, Pravilnik o zapošljavanju, Zastoj u radu Radne skupine za izradu Nacrta kolektivnog ugovora te neisplata izvršenih presuda.

Kopirati
Drag cursor here to close