BHOI

Zatega brončani na 'Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi' u Ohridu

Sci-Tech / Flash | 22. 09. 2015. u 16:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Admir Zatega, Tarik Džaka, Muhamed Hamzić i Stevo Mitrić, pod vodstvom Alija Husića i Jana Ahmetspahića, činili su tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Ohridu (Makedonija) od 14. do 19. rujna ove godine.

Ovi učenici su se, nakon niza aktivnosti podržanih od strane „BHOI“ (besplatne tromjesečne pripreme za sve učenike osnovnih škola na teritoriji Bosne i Hercegovine u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koje je držao bivši natjecatelj – Ali Husić, zajedno s ostalim članovima „BHOI“, zatim, serija specijaliziranih probnih online natjecanja i na kraju, Državno natjecanje iz informatike za učenike osnovnih škola, održano 5. rujna, također u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu), pokazali kao najbolji i tako izborili plasman na Juniorsku balkansku informatičku olimpijadu.

Nakon toga, za četvoricu predstavnika bosanskohercegovačkog nacionalnog tima su, pred sami odlazak, organzirane i dodatne intenzivne petodnevne pripreme u sklopu kojih su obrađivane napredne teme programiranja i algoritamskog rješavanja problema.

Na manifestaciji koja se redovito održava svake godine, sudjelovali su učenici osnovnih škola koji su se na prethodnim nivoima natjecanja pokazali kao najbolji. Ukupno 39 natjecatelja iz 10 zemalja regije su, rješavanjem problemskih zadataka i natječući se s talentiranim vršnjacima, predstavljali države iz kojih dolaze, kao i vlastiti rad i znanje.

Učesnici-natjecatelji iz Bosne i Hercegovine su postigli solidan uspjeh ove godine. Jedanaestogodišnji Admir Zatega, učenik šestog razreda OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ u Sarajevu je osvojio brončanu medalju, dok su i ostali naši natjecatelji postigli vrijedne rezultate. Admir je bio najmlađi osvajač medalje i najmlađi ovogodišnji sudionik uopće.

''Ova medalja i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta naših učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova „BHOI“, koji pored redovnih godišnjih državnih takmičenja, organiziraju različite vrste dodatnih obuka, treninga i priprema natjecanja, online natjecanja otvorenog tipa, kao i tjedne programerske kampove za one najbolje'', navode iz BHOI-a.

''BHOI“ nastavlja sa svojim radom i već sada pokreće nove aktivnosti o kojima je dodatne informacije moguće pronaći na njihovoj službenoj Facebook grupi, ili putem web stranice www.bhoi.net.

Sigurno je da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talenat i ostvare slične rezultate u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close