Običaj prekinut

Zbog ebole smanjeno obrezivanje žena u Africi

Sci-Tech / Flash | 10. 02. 2015. u 10:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog činjenice da doprinosi širenju virusa ebole, u zemljama zapadne Afrike, gdje je virus prisutan, smanjen je broj slučajeva ženskog obrezivanja, običaja koji je svojstven za to područje, prenosi Anadolija.

Koordinatorica Odjela za reproduktivno zdravlje pri Svjetskoj zdravstvenoj organizacije (WHO) Lale Say za AA je izjavila da je običaj ženskog obrezivanja obustavljen zbog toga što doprinosi širenju virusa Ebole, što je jedina pozitivna stvar u vezi s ovim smrtonosnim oboljenjem.

Say je također podsjetila da se virus ebole širi putem tjelesnih tečnosti te dodala:

"Tijekom ženskog obrezivanja dolazi do krvarenja. Zbog straha da bi se tim putem mogao prenijeti virus zavladala je svijest da ovaj običaj treba obustaviti."

Smanjen broj ženskog obrezivanja zabilježen je čak i u Gvineji gdje ovaj običaj inače prakticira čak 95 posto stanovnika, kaže Say, te naglašava da je Vlada Sierra Leonea, gdje je zabilježeno preko 10.000 slučajeva zaraze virusom, upozorila na mogućnost širenja virusa ebole zbog čega je objavila zabranu prakticiranja ovog običaja.

Say dodaje kako je običaj ženskog obrezivanja prisutan u Somaliji, Gvineji, Džibutiju i Egiptu.

Prema posljednjem priopćenju iz WHO-a, u Liberiji je od 8.745 slučajeva zaraze virusom umrlo 3.746 osoba, u Sierra Leoneu od 10.792 slučaja umrla 3.301 osoba, a u Gvineji je među 2.988 slučajeva zaraze bilo 1.957 umrlih.

Koordinatorica je dodala da je žensko obrezivanje postalo globalni problem, odnosno da je i na Zapadu učestala ova praksa zbog povećanja broja imigranata.

Ona je kazala da je žensko obrezivanje među europskim zemljama danas najprisutnije u Velikoj Britaniji. Dodala je također da se uz podršku vjerskih lidera radi na smanjenju prakticiranja ovog običaja.

Kopirati
Drag cursor here to close