Budućnost je tu!

Zuckerbergovim nastupom na premijeri Galaxyja S7 započinje era virtualne realnosti

Sci-Tech / Flash | 22. 02. 2016. u 12:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije se dogodilo prošlog mjeseca na CES-u u Las Vegasu, ali svakako jest jučer u Barceloni pred sam početak MWC-a: VR je eksplodirao! Prvi puta u povijesti dva su južnokorejska gigantska rivala predstavili u istom danu i u istom gradu svoje udarne proizvode za nadolazeću sezonu učinivši to gotovo na istovjetan način: staviviši ih gotovo u drugi plan, to jest u sjenu svojih VR artikala.

Kulminiralo je, dakako, nastupom Marca Zuckerberga na Samsungovom spektaklu na kojem su predstavljeni Galaxy S7 i Galaxy S7 edge. Šef Fejsa je uveličao ovu predstavu 10-minutnom govorancijom o VR-u koju je preko dvije tisuće okupljenih u dvorani pratilo što uživo, što baš s VR headsetom na glavama, obznanivši kako Oculus stiže na tržište s popriličnom količinom sadržaja - čak 200 gamerskih naslova, među kojima je i poseban mamac za kupnju, Minecraft.

Zuckova "krađa showa" Samsungu znakovita je na nekoliko razina, piše Bug.hr.

Prvo, ovime je doista otpočela era VR-a i sada je posve jasno da se ne radi samo o prolaznom tech trendu, niši koja će zakačiti samo entuzijaste i geekove ili hajpanom balonu od sapunice koji će se raspuknuti. Na VR kartu igraju najveći među najvećima u Barceloni - Facebook i Samsung.

I just joined Samsung to launch their new Galaxy smartphones and talk about the future of virtual reality.I told the...

Posted by Mark Zuckerberg on Sunday, February 21, 2016

I nemjerljivo skromniji LG je predstavio svoj G5 na način da je paralelno s njim pokazao i VR naočale te VR kameru, a naglasak na VR-u u Barceloni se osjeti čim se sleti na aerodrom. Holoramske tete s VR headsetovima, naime, od gatea na koji pristajete upućuju vas prema posebnom dijelu aerodroma rezerviranom za preuzimanje akreditiva za MWC.

Drugo, Zuck - u stvari - nije ukrao show Samsungu, već je učinio posve suprotno: prokazao je Samsung kao glavnog igrača na tržištu VR-a. Samsungov Gear VR je nastao u partnerstvu s Oculusom koji je u vlasništvu Facebooka i posve je jasno da Samsung planira biti vodeći na tržištu koje se toliko zarolalo da više nema puta natrag.

Dolazak Marka Zuckerberga na premijeru Galaxyja S7 i Galaxyja S7 edge poruka su da su upravo ta dva mobitela ponajbolji izbor za vaš ulazak u svijet VR-a ako se odlučujete za headset u koji se ekran umeće. Bolju reklamu ova dva telefona nisu mogli dobiti, pa ekipa koja je osmislila sinoćnji Samsungov događaj zaslužuje Oscara za tech evente.

Konačno, simboličkim povezivanjem Facebooka s VR-om - dvama naizgled nespojivim tehnološkim platformama - pokazano je kako sadržaja za VR konzole neće nedostajti. Stvarat ćemo ga, naime, kao i sadržaj na samome Facebooku - mi.

Kada jednom VR headsetovi postanu sveprisutni, a dogodit će se to i prije nego vam se čini, postovi na Fejsu neće biti samo statusi, slike i 2D video, već 360-stupanjske VR sekvence koje ćemo snimati i objavljivati sami. I Samsung i LG su jučer predstavili svoje VR kamere, a na štandovima sajmišta u Barceloni bit će ih očigledno još, piše Bug.hr.

MWC 2016 koji u ovim trenucima i službeno počinje ostat će zapamćen kao show na kojem se, konačno, VR porodio, uz tatu - Marka Zuckerberga.

Kopirati
Drag cursor here to close