Googleov program

Alphabetu prijeti razbijanje, Mozilla, Apple, Samsung gube prihode

Google je nepravomoćno osuđen za monopol, i to od američkog saveznog suda. Posljedice po matičnu kompaniju Alphabet mogle bi biti vrlo ozbiljne. Partneri, Mozilla, Apple i Samsun, osjetit će udarac po džepu, a oglašivači će profitirati.
Sci-Tech / Internet | 06. 08. 2024. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad se pomislilo da samo Europska unija sudi i kažnjava, evo i američke varijante. Američki savezni sud je u ponedjeljak presudio da Google predstavlja nezakoniti monopol, što znači da u ovoj fazi pobjeđuje Ministarstvo pravosuđa SAD-a i mnogi državni odvjetnici.

Dan nakon presude, kad se prašina polako stišava, analizira se kako će ta odluka utjecati na Google i njegove partnere, javlja Bug.

Potisnuo konkurente

Sudac Amit P. Mehta utvrdio je da je Google prekršio antimonopolske zakone koristeći svoj dominantni položaj na tržištu internetske pretrage kako bi potisnuo konkurenciju i zadržao monopol. Sud je zaključio da je Google platio 26,3 milijarde dolara tvrtkama poput Applea i Samsunga kako bi ostao zadana tražilica na njihovim uređajima i preglednicima, čime je efektivno potisnuo konkurente poput Microsoftovog Binga i DuckDuckGoa. Ove prakse prekršile su Članak 2. Shermanovog zakona o monopolističkom ponašanju.

Dalekosežne posljedice

Odluka bi mogla imati dalekosežne posljedice za Google i potencijalno druge velike tehnološke tvrtke koje se suočavaju sa sličnim antimonopolskim istragama. Mogla bi dovesti do značajnih promjena u načinu na koji Google vodi svoje poslovanje i potaknuti daljnje regulatorne akcije protiv drugih tehnoloških divova.

Slučaj sada ulazi u fazu gdje će sud odlučiti o specifičnim mjerama koje Google mora poduzeti kako bi riješio svoje protutržišne prakse. Mogući pravni lijekovi uključuju izmjenu poslovnih sporazuma, promjenu postavki tražilice i povećanje transparentnosti poslovanja. Google je najavio da planira osporiti presudu, tvrdeći da popularnost njegove tražilice proizlazi iz kvalitete i preferencija korisnika, a ne protutržišnih praksi.

Drastična mjera: razbijanje

Ako se, nakon žalbe, potvrdi da je Google nezakoniti monopol, posljedice bi mogle biti višestruke. Jedna od najdrastičnijih mjera mogla bi biti razbijanje Googlea, što bi moglo uključivati odvajanje tražilice od drugih dijelova tvrtke. Google bi mogao biti spriječen u sklapanju ekskluzivnih ugovora koji ga čine zadanom tražilicom na uređajima i preglednicima, što bi otvorilo prilike konkurentima da povećaju svoj tržišni udio.

Sud bi mogao zahtijevati od Googlea da omogući korisnicima odabir preferirane tražilice prilikom postavljanja novog uređaja. Google bi također mogao biti prisiljen dijeliti podatke o pretraživanju i klikovima s konkurentskim tražilicama kako bi im pomogao poboljšati algoritme i učinkovitije se natjecati. Google bi se mogao suočiti sa značajnim novčanim kaznama za svoje monopolističke prakse. Ove kazne mogle bi dosegnuti milijarde dolara.

Koristi oglašivačima, a potrošači?

S povećanom konkurencijom, oglašivači bi mogli imati koristi od nižih cijena i više opcija za postavljanje svojih oglasa. Odluka bi mogla postaviti presedan za druge antimonopolske slučajeve protiv velikih tehnoloških tvrtki poput Amazona, Applea i Mete, potencijalno povećavajući nadzor i regulatorne akcije protiv ovih tvrtki zbog sličnih monopolističkih praksi.

Hoće li na kraju od toga imati koristi potrošači? Osim što bi mogli odabrati i druge opcije, pa se tako odlučiti za one koje su manje gladne za skupljanje podataka, moglo bi doći i do štete. Ako Google bude prisiljen prestati s plaćanjima za preferiranu tražilicu, proizvođači uređaja mogli bi povećati cijene svojih proizvoda kako bi nadoknadili izgubljeni prihod.

Apple pogođen, ali ima plan

Dionice Applea pale su gotovo 5 posto u ponedjeljak nakon što je sudac presudio da su Googleova plaćanja proizvođačima uređaja za preferencijalni položaj tražilice nezakonita. Apple je godišnje je primao oko 20 milijardi dolara od Googlea, značajan izvor prihoda koji je posljednjih godina bio dobar prilog ukupnom profitu. Međutim, Apple kao da je naslutio i već se okrenuo od tradicionalnih internetskih pretraga prema budućnosti kojom dominira umjetna inteligencija.

Apple Intelligence, paket AI značajki koji će se implementirati u narednim mjesecima, mogao bi promijeniti način na koji korisnici komuniciraju sa svojim uređajima, ali i kako dolaze do informacija. Apple integrira OpenAI-eov ChatGPT-a u svoj softver i planira učiniti isto s Googleovim chatbotom Gemini. S vremenom bi Apple mogao usmjeriti potrošače prema AI i Siri umjesto prema web preglednicima, potencijalno stvarajući nove, neekskluzivne sporazume s pružateljima AI usluga koji nisu u sukobu s vladinim propisima. Iako će možda trebati godine da Apple ostvari značajan prihod od AI-ja, ova je velik pomak u Appleovoj strategiji.

Mozilli prijeti krah

Nakon ključne presude protiv Googlea u ponedjeljak, Mozillu, neprofitnu organizaciju koja stoji iza web preglednika Firefox, očekuju veliki financijski problemi. Za razliku od drugih Googleovih partnera, Mozillin opstanak ovisi o ključnom dogovoru jer Firefox automatski preusmjerava upite korisnika na Googleovu tražilicu. Ovaj aranžman čini temelj Mozillinih prihoda. Prema posljednjem financijskom izvješću Zaklade Mozilla za razdoblje 2021.-2022., čak 510 milijuna dolara od ukupnih 593 milijuna dolara prihoda stiglo je od Googleovih plaćanja vezanih uz pretraživanje. Nestanak ovog značajnog priljeva, koji čini više od 86% ukupnih prihoda Mozille, nesumnjivo će organizaciju dovesti u ozbiljnu financijsku krizu.

Kopirati
Drag cursor here to close