Prema Speedometeru

Chrome je najbrži preglednik na svijetu

Nedavno objavljeni alat za provjeru brzine internetskih preglednika Speedometer 3.0 podržavaju svi značajni tvorci preglednika, a iz Googlea su se pohvalili kako je njihov Chrome zabilježio najbolji rezultat.
Sci-Tech / Internet | 12. 06. 2024. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ožujku je predstavljena nova inačica univerzalnog alata za provjeru i ocjenjivanje rada web aplikacija i internetskih stranica u preglednicima, Speedometer 3.0.

Njegovu prvu verziju stvorio je bio Appleov WebKit tim 2014. godine, u drugoj se na razvoju pridružio i Google, a u izradi treće verzije sudjelovali su i Microsoft i Mozilla – dakle, svi relevantni igrači na tržištu internetskih preglednika slažu se da je to kvalitetan i relevantan benchmark, javlja Bug.

Chrome nikad brži

Kao takav, Speedometer 3.0 koristi se za optimizaciju rada preglednika i poboljšanje korisničkog iskustva, a prema nedavno objavljenom tekstu na Chromium blogu, čini se da su Googleovi developeri u tome otišli najdalje.

Njihov Chrome, naime, zabilježio je najbolji rezultat Speedometerovog benchmarka dosad.

Poboljšanje performansi od čak 72% u protekle dvije godine donijelo je Chromeu značajni napredak u ovom testiranju, što je vidljivo i na priloženom grafikonu.

Sve to rezultat je ciljanih optimizacija u samom pregledniku. Dakle, Chromiumov je tim prema vlastitom priznanju radio na poboljšanjima onih dijelova sustava, za koje su primijetili da najviše utječu na izvedbu unutar Speedometera.

Poboljšanja

Svako od takvih poboljšanja donijelo je maleni postotak, a sva skupa dovela su do rekordnog rezultata, s kojim su se nedavno i pohvalili.

Posljedično, i korisnici bi mogli vidjeti određena ubrzanja u izvedbi, koja su najznačajnija u Chromeovoj aktualnoj inačici, brojčane oznake 127.

Chrome je i dalje najkorišteniji preglednik na svijetu, s trenutačno oko dvije trećine tržišnog udjela. Slijede ga Safari s 18% te Edge s tek oko 5%. Firefox se koristi na manje od 3% uređaja.

Tijekom nekoliko posljednjih godina navedeni su udjeli vrlo stabilni i gotovo da se ne mijenjaju.

Kopirati
Drag cursor here to close