Kako je Canva promijenila način na koji vidimo vizualni svijet
Tekst je izvorno objavljen na portalu Medium.com autorice Joan Westenberg

Kako je Canva promijenila način na koji vidimo vizualni svijet

Sci-Tech / Internet | 28. 06. 2024. u 14:30 Bljesak.info / | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više naslovnica vaših prijatelja na društvenim mrežama dobiva na eleganciji, fotkama koje se stapaju u jedinstvenu estetiku, uz pastelne boje, čiste linije i minimalistički raspored, ukrašen elegantnim serifnim fontovima koji ispisuju živahne slogane. Svaka ilustracija sadrži apstraktne, geometrijske oblike i moderne palete. Fotografije imaju maglovit, filtrirani izgled Instagrama.

Kao da je vizualni krajolik sveden na jedan homogeni stil. I u određenom smislu jest - zahvaljujući online servisu Canva, australskom startupu za grafički dizajn koji je nekako tiho izazvao revoluciju u načinu na koji svijet stvara i konzumira vizualni sadržaj.

Canvu su 2012. godine osnovali Melanie Perkins, Cliff Obrecht i Cameron Adams. Misija Canve bila je jednostavna, ali ambiciozna: "osnažiti svijet za dizajn". Perkins je na tu ideju došla kada je kao studentica predavala grafički dizajn i shvatila koliko su profesionalni alati za dizajn poput Adobe Photoshopa i InDesigna bespotrebno složeni i skupi. Zašto stvaranje prekrasnog vizualnog sadržaja ne može biti jednostavno kao stvaranje dokumenta u programu Microsoft Word?

S tom idejom rođena je Canva. Platforma temeljena na webu, a kasnije i mobilnoj aplikaciji, svakome daje mogućnost jednostavnog stvaranja profesionalnih postera, logotipa, prezentacija, objava na društvenim mrežama i drugih dizajna pomoću intuitivnog sučelja za povlačenje i ispuštanje i ogromne biblioteke predložaka, zaliha fotografije, ilustracija i fontovi.

Video: Create better content, faster with Canva Teams

170 milijuna aktivnih korisnika u 190 zemalja

Canva se danas može pohvaliti s oko 170 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u 190 zemalja, koji su zajedno kreirali više od 20 milijardi dizajna. Procijenjen na 40 milijardi dolara, jedan je od najvrjednijih startupa na svijetu.

No dok je Canva otvorila dizajn za mase, neželjena posljedica je otupljivanje kreativnosti u jedinstvenu "Canva estetiku". Budući da aplikacija olakšava stvaranje kompetentnih dizajna, velik dio njezine korisničke baze od 55 milijuna jednostavno se oslanja na najpopularnije predloške i elemente platforme. Rezultat je vizualna istovjetnost gdje god se pojavi Canva dizajn. Kao da je svijet prekriven armijom ambicioznih grafičkih dizajnera koji su svi završili istu školu.

Ne možete kriviti pojedince što su krenuli putem manjeg otpora. Stvaranje Canva dizajna traje nekoliko minuta i ne zahtijeva nikakvu vještinu. Canva je brza, jeftina i obavlja posao za mala poduzeća, studente, neprofitne organizacije i druge koji si ne mogu priuštiti profesionalnog dizajnera. Originalni dizajn pažljivo izrađen od nule uvijek će izgledati bolje. Ali zašto se truditi kad vam Canva omogućuje da izbacite nešto gotovo jednako dobro što se temelji na najboljim praksama?

Za milijune sretnih korisnika Canve, to je očito isplativ kompromis. Pitanje je je li to dobro za dizajn i kreativnost u velikoj mjeri. Poput McDonald's-izacije kuhinje ili Ikea-fikacije kućnog uređenja, Canvin šablonski pristup gura vizualnu komunikaciju prema pristupačnijem, ali sve općenitijem sredstvu.

Pogoršavaju je društveni mediji, gdje se stvara i konzumira toliko današnjeg vizualnog sadržaja. Isticanje u neprestanoj bujici objava na Instagramu i drugim feedovima jedini je odlučujući faktor u uspjehu ili neuspjehu mnogih malih poduzeća.

Ići dalje od predloška težak je zadatak

Canvini najpopularniji predlošci oslonjeni su na pravu estetiku. I onda ih je Canva definirala. A budući da društveni sadržaj nagrađuje angažman, korisnici imaju sve poticaje da ga nastave stvarati još više, učvršćujući "Canva izgled".

Ono gdje to postaje problematično je za pojedinačne kreatore, male robne marke i bilo koga drugoga koji pokušava razviti jedinstveni vizualni identitet. Kako se možete istaknuti kada svaki konkurent ima izgled koji je napravljen u Canvi i koji izgleda jezivo sličan? Predlošci su korisni kao početna točka, ali nisu zamjena za namjerne izbore dizajna vođene jasnom strategijom robne marke.

A za većinu korisnika Canve koji nemaju iskustva u dizajnu, ići dalje od predloška težak je zadatak. Jednostavno je lakše držati se montažnih opcija, pogotovo kada (barem za sada) imaju pouzdane rezultate na društvenim mrežama.

To nas ostavlja pred svijetom koji sve više liči na Canva predložak. Bilo gdje da pronađete vizualni sadržaj koji su izradili korisnici — od vašeg Facebook feeda do letka zalijepljenog na oglasnoj ploči vašeg lokalnog kafića — velike su šanse da će imati onaj poseban Canva dojam: elegantan, odvažan i blago privlačan, poput generičke pop pjesme koja ne izlazi iz glave.

To ne znači da je Canva potpuno loša.

Tvrtka je dizajn učinila dostupnim za milijune korisnika. Drugo je pitanje je li dizajnerima amaterima puno bolje s Canvom ili bez nje, ali ne mora svaki dizajn ponovno izmišljati ''toplu vodu'' — ako neprofitna organizacija treba brzi poster za svoju akciju prikupljanja sredstava, Canva predložak će sasvim dobro poslužiti, čak i ako izgleda kao desetak drugih neprofitnih plakata za prikupljanje sredstava.

Canva svijet

Ali vrijedi razmisliti o tome što gubimo kada dopustimo proizvodu jedne tvrtke da tako temeljito oblikuje naše vizualno okruženje. Svijet u kojem sve izgleda kao Canva je svijet koji je žrtvovao kreativni izraz zbog praktičnosti i conformity.

Možda je ovo samo posljednja iteracija poznatog uzorka. Od mode do glazbe i hrane, kapitalizam ima način na koji preuzima ideje za nišu, razvodnjava ih radi masovne privlačnosti i širi ih u svaki kutak svijeta. Teško je zamisliti da će "Canva look" postati sveprisutan kao traperice ili Big Mac. Ali opet, prije 10 godina, nitko nije mislio da će nas mali australski startup učiniti polupečenim, amaterskim grafičkim dizajnerima sa svim povjerenjem Stefana Sagmeistera i bez ikakvih nijansi.

Duh je izašao iz boce. Canva je milijunima dala alate za stvaranje, ali na svima nama je da odlučimo što ćemo s njima - i u kakvom vizualnom svijetu želimo živjeti. Jedan po jedan predložak, Canva preoblikuje naš estetski krajolik. Pitanje je hoćemo li išta prepoznati kad sve bude izgledalo isto.

Kopirati
Drag cursor here to close