Ekstremizam

Kako uočiti botove i trolove

Sudionici su imali priliku da sa stručnjacima iz Clippinga uče kako koristiti raspoložive softvere za monitoring društvenih mreža…
Sci-Tech / Internet | 08. 12. 2022. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt “HUB za digitalnu sigurnost – Mladi bh. monitori prate i izvještavaju o nasilnom ekstremizmu”, koji podržava Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u BiH, nastao je kao odgovor na porast govora mržnje i nasilnog ekstremizma na društvenim mrežama kao i na nedostatak informacija o izvorima i uzrocima ekstremnih sadržaja posebno onih koji generiraju mladi. Jedna od ključnih aktivnosti je Akademija za mlade.

Nakon prvog modula Akademije u Bihaću pod nazivom “Definicija govora mržnje, radikalizma, nasilnog ekstremizma” u Tuzli je održan i drugi modul „Nasilni ekstremizam u cyber/ digitalnom prostoru“ s predavačima iz Nizozemske, Srbije i BiH.

“Posebno sam se osvrnula na utjecaj društvenih mreža na informacijske tokove i javnu sferu iz globalne i lokalne perspektive, te evoluciju i taktike online manipulacija na društvenim mrežama oslanjanjem na botove i trolove, a kroz analizu lokalnih primjera. Zaključeno je da pismenost na društvenim mrežama ne zahtjeva samo razumijevanje samog sadržaja i točnosti informacije, već i razumijevanje šireg okvira sustava za upravljanje i amplifikaciju (štetnog i ekstremističkog) sadržaja, te da je kritička analiza i propitivanje ovih procesa od ključnog značaja za jačanje demokratski aktivnih građanina i građanki”, istakla je predavačica Bojana Kostić.

Sudionici su imali priliku da sa stručnjacima iz Clippinga uče kako koristiti raspoložive softvere za monitoring društvenih mreža, upoznaju se s tehničkim aspektima monitoringa, alatima za prepoznavanje i mapiranje ključnih riječi. Slušajući predavanje Bojane Kostić i Andreja Petrovskog saznali su kako uočiti botove i trolove na društvenim mrežama, kako se pozicionirati u digitalnom okruženju i razviti otpornost na kibernetičke napade.

Asja Suljić, učesnica Akademije, naglasila je: “Na modulu o nasilnom ekstemizmu, kroz interaktivne diskusije, sam spoznala koliko kao mlada osoba trebam uticati na svoju okolinu po pitanju praćenja sadržaja prvenstveno na društvenim medijima. Uz stručnjake iz područja novinarstva i cyber svijeta, stekla sam iskustvo koje ću primjenjivati ubuduće kako bih internet napravila sigurnim mjestom za sebe, a  svoju generaciju kao najranjiviju dobnu skupinu educirala o potencijalnim rizicima”.

Kopirati
Drag cursor here to close