Antivirusni softver

Kaspersky izbačen s Googleovog Play Storea, ali ne i s Appleovog App Storea

Google je, slijedom američkih sankcija usmjerenih prema ruskoj sigurnosnoj kompaniji, izbacio njihove sigurnosne aplikacije sa svoje trgovine, ali ne samo u SAD-u, već globalno.
Sci-Tech / Internet | 06. 10. 2024. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke su vlasti početkom ljeta zabranile rad ruskoj sigurnosnoj kompaniji Kaspersky na području SAD-a.

Ta zabrana obrazložena je tada činjenicom da kompanija dolazi iz Rusije, zemlje prema kojoj SAD imaju aktivne sankcije, a činjenica da se bave računalnom sigurnošću otvara moguće rizike po pitanju nacionalne sigurnosti i sigurnosti podataka samih građana, javlja Zimo.

Kontroverze u SAD-u

Slijedom toga, Kaspersky je bio primoran povući se s američkog tržišta, a učinili su to nedavno, pritom izazivajući dodatnu kontroverzu – instaliranjem zamjenskog sigurnosnog programa na računala svojih postojećih korisnika, bez njihovog znanja ili odobrenja.

Priča o SAD-u i tvrtki Kaspersky dobila je i nastavak. Naime, u skladu s restrikcijama američkog Ministrstva trgovine svoj je potez povukao i Google te izbacio sigurnosna rješenja ruske kompanije sa svoje trgovine mobilnih aplikacija, Play Store.

No, nisu to učinili samo za tržište SAD-a, gdje se primjenjuju nova pravila, već – globalno. Nitko više, dakle, ne može s Googleove trgovine redovitim putem preuzeti niti jednu aplikaciju Kasperskoga.

Na ostalim trgovinama dostupan

Iz te kompanije službeno su se oglasili navodeći da je riječ o "privremenoj" situaciji te da istražuju okolnosti koje su do toga dovele i pokušavaju pronaći potencijalna rješenja. Korisnicima, koji žele na svoje uređaje s Androidom instalirati neko od njihovih rješenja, uputili su na svoje stranice i tamo dostupne .apk datoteke.

Zanimljivo, iako ih na Google Playu više nema, sigurnosne aplikacije, upravitelj lozinkama i ostala rješenja dostupna su i dalje na Appleovom App Storeu, uz, očekivano, nesmetan rad na Huaweijevoj, Samsungovoj i Xiaomijevoj trgovini aplikacija. Kao developer tih aplikacija navedena je podružnica Kaspersky Lab Switzerland GmbH.

Kopirati
Drag cursor here to close