Dolijao nakon 12 godina?

Kim Dotcom trebao bi biti izručen SAD-u

Dugogodišnja pravna bitka za slobodu od kaznenog progona u SAD-u i skrivanje na Novom Zelandu uskoro će doći kraju, pa će kontroverzni poduzetnik ipak morati pred sud.
Sci-Tech / Internet | 16. 08. 2024. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontroverzni internetski poduzetnik i nekadašnji vlasnik Megauploada Kim Dotcom (rođen u Njemačkoj kao Kim Schmitz) već se 12 godina nalazi na Novom Zelandu.

Tamo je pronašao utočište nakon što je njegovo internetsko poslovno carstvo došlo pod povećalo Ministarstva pravosuđa SAD-a, pa bilo naprasno ugašeno.

Kim je potom optužen za kršenje autorskih prava, pranje novca, reketarenje i financijske prevare, a od 2012. godine traje bitka SAD-a i njegovih odvjetnika za izručenje s Novog Zelanda.

"Ne idem nikamo"

U pravnoj bitci koristili su se svim mogućim pravnim mehanizmima, pokušavali dokazati da je američko sudstvo pristrano u njegovom slučaju i vodi se interesima snažnog holivudskog lobija.

Pri obaranju zahtjeva za izručenje Kimov se pravni tim koristio i argumentom da kršenje autorskih prava na Novom Zelandu nije kazneno djelo, dok su s druge strane tužitelji tvrdili da je smještanjem piratskog materijala na Megaupload ilegalno zaradio 175 milijuna te filmske i druge studije oštetio za više od 500 milijuna dolara, javlja Bug.

Ipak, čini se da se pravosudnoj trakavici bliži kraj. Ministar pravosuđa Novog Zelanda Paul Goldsmith ovog je tjedna potpisao nalog za izručenje kontroverznog poduzetnika: "Pažljivo sam razmotrio sve informacije i odlučio da gospodina Dotcoma treba izručiti SAD-u kako bi mu se tamo sudilo. Kao što je to uobičajena praksa, dao sam gospodinu Dotcomu kratko vrijeme da razmisli o mojoj odluci i da se posavjetuje o njoj", napisao je Goldsmith u svojoj izjavi.

''Novi Zeland - američka kolonija''

S druge strane ponovno stiže, kao i svaki puta do sada, prilično prkosan odgovor. Putem platforme X Kim Dotcom poručuje "Imam plan" i "Volim Novi Zeland, ne idem nikamo". Poručio je također, pomalo kontradiktorno, da je Novi Zeland "američka kolonija" koja ga je odlučila izručiti zbog sadržaja koje su njegovi korisnici postavljali na servis pohrane u oblaku Megaupload.

Ta je stranica na vrhuncu svoje popularnosti, netom prije gašenja, držala oko 25 petabajta podataka u 12 milijardi pojedinačnih datoteka i opsluživala oko 180 milijuna korisnika. Jedno vrijeme bila je 13. najposjećenija stranica na Internetu uopće, a tada je, prema nekim podacima, bila zaslužna i za do 4% ukupnog internetskog prometa ostvarenoga u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close