Bez dopuštenja

LinkedIn na udaru regulatora zbog korišenja podataka korisnika za AI

Korisnici nisu ni znali da se njihove objave i profili koriste za treniranje umjetne inteligencije.
Sci-Tech / Internet | 23. 09. 2024. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korisnici izvan Europske unije i Švicarske neugodno su se iznenadili, kad su otkrili da je poznata društvena platforma LinkedIn, počela koristiti njihove objave i profile za treniranje svoje umjetne inteligencije.

Naime, LinkedIn potiho ažurirao svoja pravila korištenja i privatnosti, u kojima je navela kako je "počela prikupljati korisničke podatke za treniranje modela umjetne inteligencije". Prema zadanim postavkama, svi korisnici izvan Europske unije i Švicarske, imaju automatski uključeno dijeljenje podataka s umjetnom inteligencijom, javlja Zimo.

Naravno, nije dugo trebalo da se na noge podignu regulatori u pojedinim zemljama i od LinkedIna zatraže prestanak takve prakse. Tako je Ured povjerenika za informiranje (ICO) u Velikoj Britaniji izrazio zabrinutost za LinkedInovu praksu, što je natjeralo tu platformu da obustavi korištenje korisničkih podataka iz Velike Britanije.

Drago nam je što je LinkedIn razmislio o zabrinutostima koje smo izrazili o njegovom pristupu obučavanju generativnih AI modela s informacijama koje se odnose na njegove korisnike u Velikoj Britaniji, rekao je za BBC izvršni direktor ICO-a, Stephen Almond.

Iako su u LinkedInu privremeno odlučili zaustaviti tu praksu, za BBC su istaknuli kako "na kraju dana, ljudi žele tu prednost, a ono što naš AI radi jest da im pruža tu pomoć".

Na službenim stranicama pojasnili su da će se "korisnički podaci koristiti za razvoj AI usluga", a to bi trebalo značiti da će se obrađivati kad korisnici budu u interakciji s AI alatima koji im, primjerice, nude prijedloge za pisanje objava.

Korisnici u EU, Švicarskoj, a sad i u Ujedinjenom Kraljevstrvu, sad će biti izuzeti od toga, ali će im biti i onemogućeno korištenje AI alata.

No, podsjetimo, LinkedIn nije jedina društvena platforma koja prikuplja podatke korisnika za razvoj alata umjetne inteligencije. Meta i platforma X također prikupljaju podatke izvan EU, jer ne mogu ispuniti stroga pravila europskih regulatora o prikupljanju i čuvanju takvih podataka.

LinkedIn će, pretpostavlja se, napraviti isto što i Meta, nakon što je u lipnju obustavila svoje planove za korištenje javnih objava, komentara i slika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iz Mete su tako svojim korisnicima Facebooka i Instagrama poslali objašnjenje i ponudila im da budu izuzeti od takve prakse.

Podsjetimo, korisnici u Hrvatskoj također su bili na meti Mete, platforme X i LinkedIna, ali se njihovi podaci zbog pravila EU nisu prikupljali. Barem tako službeno tvrde iz navedenih društvenih platformi.

Kopirati
Drag cursor here to close