Zbog regulative

Meta ipak odgađa lansiranje AI usluge u Europi

Europska su pravila prestroga, da bi omogućila Meti treniranje svoje umjetne inteligencije na korisničkim podacima, pa je cijeli program odgođen kad je riječ o europskom tržištu.
Sci-Tech / Internet | 17. 06. 2024. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno su iz Mete bili najavili da će početi svoje sustave umjetne inteligencije trenirati na podacima koje korisnici postavljaju na njihove platforme.

Tekstualne objave i fotografije, primjerice, koje postavljate na Facebook ili Instagram tako bi se mogle naći u materijalima na kojima se treniraju AI modeli, što europski GDPR baš i ne dozvoljava, bez izričite privole korisnika.

Znali su to u Meti, pa su predvidjeli da Europljani o svemu mogu odlučiti sami, no potom se u priču upleo nadležni regulator iz Irske, DPC.

Unatoč tvrdnjama o legalnosti, odgovornom korištenju i transparentnom korištenju podataka, ipak su naredili Meti odgodu početka treniranja modela na korisničkim podacima u EU. Iz Mete kažu da je to "korak unatrag za inovacije, konkurenciju i razvoj umjetne inteligencije" te navode da su i dalje uvjerenja da je njihov pristup u skladu s GDPR-om, javlja Bug.

Ipak, treniranja neće biti dok im se to i službeno ne dozvoli, pa će nastaviti suradnju s DPC-om, kako bi osigurali da se projekt ipak jednom pokrene s mrtve točke.

Njima je cilj, kažu, osigurati da Europljani dobiju istu razinu inovacije u području AI-ja kao i korisnici u ostatku svijeta, a za to im je nužno imati pristup njihovim podacima za treniranje modela.

Osim irskog, zarinutost je izrazio i britanski regulator (ICO), pa će odgoda implementacije Meti dati vremena da odgovori i na njihove specifične zahtjeve.

Jednom kad bude lansirana, AI usluga moći će koristiti korisničke podatke i djelovati kao personalizirani pomoćnik.

No, za to Meti trebaju specifični lokalni podaci, kako bi sustav mogao odražavati europsku kulturu, jezike, humor i povijest – u suprotnom, građani EU imat će pristup inferiornom proizvodu, koji im neće biti prilagođen i koristan, kažu iz Mete.

Kopirati
Drag cursor here to close