Hoćete li dopustiti?

Meta želi koristiti naše osobne podatke za treniranje umjetne inteligencije

Pema odredbama GDPR-a, tvrtka ili organizacija može obrađivati i prikupljati osobne podatke kad za to ima "legitiman interes".
Sci-Tech / Internet | 03. 06. 2024. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koristite li Facebook i Instagram, vjerojatno ste već u svoj e-mail inbox adrese s kojom ste prijavljeni na te servise dobili poruku naslova "Ažuriramo Pravila o zaštiti privatnosti jer proširujemo AI tvrtke Meta".

Ako još niste, samo je pitanje dana.

''Spremamo se proširiti iskustvo usluge AI at Meta na vašu regiju. AI tvrtke Meta naša je zbirka značajki i iskustava generativne umjetne inteligencije, kao što su Meta AI i kreativni alati za umjetnu inteligenciju zajedno s modelima koji ih pokreću'', stoji u poruci i dodaje se:

''Kako bismo vam pružili ove usluge, od sada se za razvoj i poboljšanje usluge AI tvrtke Meta oslanjamo na pravnu osnovu pod nazivom legitimni interesi. To znači da imate pravo na prigovor u pogledu načina na koji se vaši podaci upotrebljavaju u te svrhe. Ako uvažimo vaš zahtjev, primjenjivat će se i u budućnosti. U svoja Pravila o zaštiti privatnosti uključujemo ažuriranja kako bi odražavala ove promjene. Ažuriranja stupaju na snagu 26. lipnja 2024.''.

Klikom na linkove koji se nalaze u toj poruci korisnici mogu saznati da će se od 26. lipnja njihove javne objave (i to treba naglasiti, radi se samo o javnim objavama), možda koristiti za treniranje umjetne inteligencije. Među ostalim, to uključuje objave, fotografije, ali ne i privatne poruke.

Iz Mete su istaknuli kako je obavijest odaslana kako bi mogli poboljšati svoje AI proizvode u okviru zakona o privatnosti koji se koriste u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji, javlja Zimo.

Naime, prema odredbama GDPR-a, tvrtka ili organizacija može obrađivati i prikupljati osobne podatke kad za to ima "legitiman interes". Meta je svoj "legitiman interes" objasnila "razvojem i poboljšanjem umjetne inteligencije".

Ali, i to je važno, korisnicima je dala mogućnost da uskrate to dopuštenje Facebooku i Instagramu.

Potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na stranici Facebooka (trenutno nije dostupan) i Instagrama. No, čak i ako ispunite taj obrazac, to ne znači da će Meta bespogovorno prihvatiti vaš prigovor.

Kopirati
Drag cursor here to close