Generiran od strane AI-ja

Njemačkom listu 200.000 eura kazne zbog lažnog intervju sa Schumacherom

Koristeći umjetnu inteligenciju za generiranje odgovora, časopis je zavaravao čitatelje i Schumacherovu obitelj.
Sci-Tech / Internet | 24. 05. 2024. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine, njemački časopis Die Aktuelle napravio je kontroverzan i neetički potez objavivši lažni intervju sa sedmerostrukim svjetskim prvakom Formule 1, Michaelom Schumacherom, koji se od 2013. godine privatno oporavlja od teške ozljede mozga.

Koristeći umjetnu inteligenciju za generiranje odgovora, časopis je zavaravao čitatelje i Schumacherovu obitelj.

Nedavno je postignuta sudska nagodba između obitelji Schumacher i medijske grupe Funke, vlasnika Die Aktuelle, u iznosu od 200.000 eura, izvijestio je portal Autosport.

Die Aktuelle je članak reklamirao kao ekskluzivni intervju, u kojem su AI generirani odgovori lažno tvrdili da se Schumacher osjeća bolje te da uz pomoć tima "može čak ponovno samostalno stajati i hodati nekoliko koraka."

Tek na kraju članka otkriveno je da su odgovori generirani umjetnom inteligencijom, a magazin je insinuirao da su odgovori toliko precizni da ih je možda sam Schumacher trenirao. Funke se ispričao ubrzo nakon objavljivanja intervjua i otpustio glavnu urednicu Die Aktuelle.

"Ovaj neukusan i obmanjujući članak nikada nije trebao biti objavljen. Kao rezultat, odmah će se povući kadrovske posljedice. Glavna urednica Die Aktuelle, Anne Hoffmann, koja je bila u časopisu od 2009. godine, danas će biti razriješena svojih dužnosti," izjavila je tada glavna direktorica Funkea, Bianca Pohlmann.

Schumacherova obitelj, koja je uvijek bila diskretna u vezi s njegovim oporavkom, bila je razumljivo ogorčena lažnim intervjuom.

Iako je Netflixov dokumentarac iz 2021. godine "Schumacher" pružio neke uvide u njegovo stanje, obitelj je uglavnom čuvala detalje u tajnosti, što je učinilo tvrdnje časopisa još šokantnijima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close