Hrabre i dobre inovacije

Predstavljen Windows 8

Sci-Tech / Internet | 02. 06. 2011. u 14:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na "All Things D" konferenciji, Microsoft je jučer napokon i predstavio novo sučelje idućeg Windows operativnog sustava, kojeg znamo pod radnim nazivom Windows 8. Iako je sučelje tehnički tek skin za klasični operativni sustav, donosi mnoge novosti ponajprije inspirirane idejama i rješenjima koja već nalazimo na Windows Phoneu.

Ekran prijave nije puno drugačiji (osim vizualno), ali je zato dodan novi "start ekran" na kojem imamo s telefonske verzije sustava poznate "pločice" (tiles) koje označavaju pojedine aplikacije i služe kao linkovi za pokretanje (nešto kao ikone), ali istovremeno i aktivno prikazuju podatke.

Tako ćemo na pločici za aplikaciju vremenske prognoze imati temperaturu i prognozu vremena za iduća 3 dana, bez da otvaramo aplikaciju. Pločica burzovnog preglednika prikazivat će nam potencijalnu zaradu ili gubitke na dionicama, dok će aplikacije za društvene mreže ili elektroničku poštu prikazivati posljednje poruke.

Cijelo novo sučelje Windowsa 8 dizajnirano je u Metro stilu i s velikom pažnjom za dodirna sučelja poput onih na tabletima. Baratanje aplikacijama je vrlo jednostavno i ugodno, a cijelo sučelje potpuno je personalizirano i posvećeno sadržaju. Tako ćemo sve aplikacije po difoltu gledati u punom ekranskom prikazu, a možemo koristiti i dvije aplikacije istovremeno, gdje će dominantna aplikacija preuzeti 3/4 ekrana, a mjesta se mogu zamijeniti ili prisutnom drugom aplikacijom ili nekom drugom otvorenom koju na radnu površinu dovlačimo jednostavnom gestom povlačenja sa strane.

Virtualna tipkovnica koja je na nekim drugim sustavima nezgrapno prevelika i teška za korištenje na velikim ekranima, na Windows 8 sustavu ima i manju ergonomsku verziju gdje je podijeljena na dva manja dijela i pozicionirana u kuteve ekrana.

Iako je novo sučelje zabavno, lijepo i korisno, moguće je bez problema koristiti i klasični desktop način rada s uobičajenim aplikacijama, ako se ukaže potreba.

Cijelo sučelje je brzo i responsivno, sadrži mnoge hrabre, ali i dobre inovacije kakve nismo navikli vidjeti kod Microsofta i čini se kao odličan put prema osvajanju tržišta koje su iz Microsofta opasno zapostavili. Velike jasne površine, nenametljive, a opet prisutne opcije i jednostavan i efektan dizajn, mogli bi u kombinaciji s kvalitetnim hardverom zaista postati bitan igrač na tržištu kojim trenutno dominira Apple svojim iPadovima.

Kako biste dobili dojam kako to sve izgleda, najbolje je da sami pogledate novi OS u akciji.

Kopirati
Drag cursor here to close