Vojno

Buhač, Kordić i Velagić obišli školu na koju se čekalo 30 godina

"Sjeverni dio našega grada intenzivno se razvija. Izgradnjom infrastrukturnih objekta, kao što je ova škola te kontinuiranim ulaganjem u putnu infrastrukturu, ovaj ćemo dio učiniti još poželjnijim mjestom za život", kazao je Kordić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 08. 2024. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač s ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Adnanom Velagićem i gradonačelnikom Grada Mostara Mariom Kordićem obišla je u srijedu novoizgrađenu zgradu Osnovne škole Ivana Gundulića u Vojnu.

Spremni za novu školsku godinu

Tijekom obilaska, Nikolina Stojić, ravnateljica škole sa suradnicima i predstavnicima lokalne zajednice upoznala je predsjednicu, ministra i gradonačelnika o tijeku izgradnje škole istaknuvši kako će škola u potpunosti biti spremna za prijem učenika početkom ove školske godine.

"U osobno kao i u ime mojih suradnika, ali i svih roditelja čija djeca pohađaju ili će u budućnosti pohađati ovu školu iskreno zahvaljujem svima koji su u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti pomogli da danas imamo jedan reprezentativni školski objekt, izgrađen po najvišim standardima.

Uvjerena sam da smo ispunili sve tehničke preduvjete te da nema niti jednoga razloga da nova školska godina u ovoj školi ne krene s predmetnom nastavom, kako bi djeca ovoga i okolnih naselja konačno mogli svoje osnovno obrazovanje završiti u svomu mjestu", istaknula je ravnateljica Stojkić te dodala kako je na razini lokalne zajednice provedeno više Javnih rasprava i kako roditelji podržavaju i pozdravljaju zahtjev da se u ovoj školi uvede izvođenje devetogodišnje nastave.

"Oživjeti manje sredine, stvarati preduvjete da mlade obitelji, osobito obitelji s djecom ostaju u ovakvim mjestima, jedan je od strateški ciljeva ove Vlade. Svjesni smo kako su cijene nekretnina takve da mladi ljudi teško mogu stambeno pitanje riješiti kupovinom stana u gradovima, stoga ih izgradnjom potrebne infrastrukture možemo motivirati da ostaju u manjim mjestima. Naša je stalna zadaća raditi na revitalizaciji prigradskih naselja ali i ruralnih područja te stvarati potrebne uvjete za kvalitetan život na tim područjima", kazala je predsjednica Buhač.

Foto: Vlada HNŽ / Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač

Devetogodišnja nastava?

Također je dodala, kako je Vlada od samoga početka pozdravila i podržala ideju izgradnje ove škole te dala snažnu potporu gradskim vlastima u realiziranju ovoga projekta.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Adnan Velagić je nakon obilaska novoizgrađene škole izrazio zadovoljstvo viđenim te istaknuo kako bi bila šteta da u ovakvom objektu koji je urađen na vrhunskoj razini, ne bude organizirana devetogodišnja nastava.

"Ministarstvo će pružiti punu potporu školi da do početka rujna okonča sve nužne radnje kako bi nastava krenula u punome kapacitetu. Iskreno se nadam da ćemo 2. rujna učenicima ove škole poželjeti sretan početak nove školske godine u novoizgrađenom školskom objektu", kazao je ministar Velagić.

Do sada urađeno na ovomu projektu posebno je obradovalo gradonačelnika Grada Mostara, Maria Kordića koji se tijekom razgovora prisjetio početka razgovora o realiziranju ideje o izgradnji ove škole.

Podsjetio je kako je sama izgradnja započela u jesen 2022. godine i kako je za izgradnju ove škole utrošeno 1.500.000,00 KM.

30 godina čekanja

Zahvalio je Vladi koja je, također, sudjelovala u troškovima izgradnje istaknuvši kako na ovaj projekt sigurno mogu biti ponosni i Grad i Županija.

Kazao je kako očekuje da ravnateljica škole i njezini suradnici s osnivačem i resornim ministarstvom završe i preostale poslove koje je potrebno napraviti kako bi se mogla izdati potrebna odobrenja za početak devetogodišnje nastave u ovoj školi.

"Sjeverni dio našega grada intenzivno se razvija. Izgradnjom infrastrukturnih objekta, kao što je ova škola te kontinuiranim ulaganjem u putnu infrastrukturu, ovaj ćemo dio učiniti još poželjnijim mjestom za život. Dijelim radost mojih sugrađana koji žive na ovomu području što će njihova djeca, nakon više od trideset godina čekanja, konačno svoje osnovno obrazovanje završavati u svomu mjestu", zaključio je gradonačelnik Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close