Zabrana štrajka

Buhač o presudi: Vidjet ćemo što će biti

Općinski sud u Mostaru jučer je odredio da generalni štrajk prosvjetnih djelatnika s prostora HNŽ-a nije zakonit. Nastava u svim osnovnim i srednjim školama HNŽ-a počinje u ponedjeljak, 9. rujna.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 09. 2024. u 11:28 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Vlade Hercegovačko neretvanske županije Marija Buhač tijekom današnje press konferencije u Mostaru poručila je kako nema nikakvih očekivanja kad je riječ o ishodu jučerašnje presude Općinskog suda Mostar o zabrani štrajka prosvjetnih djelatnika u županiji.

Sve čemu se nada, to je da će Pravobraniteljstvo odraditi svoj posao

''Ova privremena sudska mjera otvara jednu mogućnost daljnjeg postupka. Sud će raditi svoj posao, Pravobraniteljstvo svoj, a sindikati svoj. Pa ćemo vidjeti što će biti'', poručila je Buhač.

Općinski sud u Mostaru jučer je odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih djelatnika s prostora HNŽ-a nije zakonit. To znači da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama HNŽ-a početi u ponedjeljak, 9. rujna. Iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ razočarani ovakvim korakom Vlade HNŽ poručili su kako je to ''napad na demokraciju i demokratsko društvo''.

Ispunjen niz zahtjeva

Na konferenciji Buhač se osvrnula na čitav tijek događanja od samog početka razgovora sindikata i Vlade HNŽ, od samog preuzimanja mandata. Istaknula je kako su od početka upozoravali da je još uvijek na snazi kolektivni ugovor koji je ranija vlada potpisala sa sindikatima, te da štrajk nije važeći. 

Foto: Bljesak.info / Press Vlade HNŽ

Unatoč takvom stajalištu, istaknula je, u par navrata Vlada je otvorili razgovore i održala sastanke kako bi zajednički našli nekakav put poboljšanja materijalnog statusa ali i svih drugih uvjeta u kojima rade prosvjetni djelatnici. S tim ciljem je ispunjeno niz zahtjeva sindikata, posebno je istaknula.

''U petak smo nakon sjednice Vlade, uvidjeli da imamo prostor da poboljšamo materijalni status prosvjetnih djelatnika i sazvali smo sastanak te dali ponudu. Moj zaključak tog stanaka je bio, u koliko takva ponuda ne bude prihvaćena u ponedjeljak tražit ću sudsku zaštitu. Sud ima zakonski rok pet dana odgovoriti na privremenu mjeru, a opet sve u zaštitu učenika ove županije. U ponedjeljak mi smo dobili odgovor da je ponuda prihvatljiva, li nedovoljna. Ponovno smo sjeli, sindikat prosvjetnih djelatnika tražio je dodatno za sebe, mi smo im ponudili povećanje od minimalno 5 posto, da ide od 1. listopada. Znači ponuđeno povećanje je bilo 5 posto od 1. listopada i nastavlja se minimalno 5 posto od 1. siječnja iduće godine'', objasnila je.

Odgovor na takvu ponudu, navela je Buhač, nisu dobili do jučer, očito, naglasila je ''nadajući se da na taj način nećemo tražiti sudsku zaštitu i prolongirati školsku nastavu''.

Sreća i zadovoljstvo

''Ja bih rekla na sreću i zadovoljstvo, prije svega učenika ove županije imamo ishod kakav imamo, školska godina polazi 9. rujna'', kazala je Buhač poručujući sindikatima da Vlada ''neće razgovarati na principima, ucjene i provokacije'' te da je ona ''socijalni partner svim sindikatima, spremna razgovarati i realizirati sve ono što je u njezinoj mogućnosti''. A kako bi to dokazala, istaknula je, isplatit će i 1000 KM svim korisnicima proračuna.

''Spremni smo učiniti sve za poboljšanje materijalnog statusa svih korisnika proračuna i da je to uistinu tako, unatoč činjenici ovakvoj presudi jučer mi ćemo do kraja godine isplati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1000 KM svim korisnicima proračuna. To je mogućnost koja se otvorila i mi ćemo je realizirati u unatoč tome što je štrajk obustavljen'', istaknula je Buhač.

Foto: Bljesak.info / Adnan Velagić 

Otvorena vrata ministarstva

Ne krijući razočarenje što sindikat prosvjetnih djelatnika nije prihvatio zadnju ponudu Vlade HNŽ resorni ministar Adnan Velagić je izrazio zadovoljstvo početkom nove školske godine. Sindikalistima je poručio da će Ministarstvo prosvjete i dalje nastaviti raditi na izgradnji školskog sustava, ne samo po pitanju materijalnog statusa zaposlenih, nego i poboljšanja nastavnog procesa.

''Nastavit ćemo graditi sustav donoseći nove zakonske i podzakonske akte. U tom smislu već imamo pripremljen Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju I Zakon o predškolskom odgoju tako da ćemo u narednom razdoblju usmjeriti na te aktivnosti'', kazao je ministar Velagić poručivši rukovodstvu sindikata da su im njihova vrata uvijek otvorena.

Kopirati
Drag cursor here to close