Ljevica, desnica...

Hrvatska: Podijeljena stajališta o Rodnim studijima

Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 07. 2024. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desna oporba u Hrvatskoj protivi se uvođenju Rodnih studija na Filozofskom fakultetu i zagovara deratifikaciju Istanbulske konvencije.

Smatraju da Rodni studiji promoviraju "suludu rodnu ideologiju" i da nema mjesta za njih na fakultetima. Također tvrde da se konvencija ignorira i da joj treba povući podršku.

Lijeva oporba, nasuprot tome, podržava uvođenje Rodnih studija i naglašava važnost Istanbulske konvencije u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Smatraju da Rodni studiji pridonose razumijevanju i unapređenju rodne ravnopravnosti te da je konvencija prostor slobode, jednakosti i uvažavanja svih ljudskih bića, bez obzira na spol ili rod.

"Rodni studiji promoviraju suludu rodnu ideologiju i ne bi trebali biti dio akademske zajednice. Trebamo se protiviti uvođenju programa koji podrivaju tradicionalne vrijednosti obitelji. Istanbulska konvencija se ignorira u našem društvu i trebamo je deratificirati jer ne doprinosi zaštiti obitelji i tradicionalnih vrijednosti koje dijelimo s našim biračkim tijelom", kazao je Mostov Nikola Grmoja.

"Rodni studiji su ključni za razumijevanje i promicanje rodne ravnopravnosti u našem društvu. Njihovo uvođenje na Filozofskom fakultetu će doprinijeti stvaranju društva jednakosti i uvažavanja.

"Istanbulska konvencija je važan instrument za borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Važno je da se provodi kroz edukaciju i prevenciju kako bismo zaštitili sve građane bez obzira na njihov spol ili rod", mišljenja je hrvatska ljevica.

Podsjetimo, zagrebački Filozofski fakultet je završio vrednovanje za 100 novih i reformiranih studijskih programa, uključujući Rodne studije na diplomskoj razini.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih treba donijeti konačnu odluku o akreditaciji.

Na godišnjoj razini, Rodne studije će upisivati 20 studenata, s mogućnošću pohađanja kolegija za još 30 studenata. Interes za studijem je velik, što pokazuje i prethodna anketa. Program nudi raznolike kolegije poput feminističke teorije, rodne povijesti i feminističke metodologije, uz mogućnost učenja na stranim jezicima.

Studij nudi perspektivne karijerne puteve u ljudskim pravima, javnoj upravi, nevladinim organizacijama, medijima, umjetnosti i obrazovanju, odražavajući potrebu za analizom i ispravljanjem rodne nejednakosti u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close