Prepucavanja

Nova prepisivanja sindikata i Vlade HNŽ o štrajku: Cveće i poduzeće

Navode kako je ''više nego očito da Sindikat ima legitimno pravo organizirati štrajk u cilju ostvarivanja prava svojih članova''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 07. 2024. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ''naše poduzeće cvjeta cvijeće'', samo mi to ne znamo, objavila je Koordinacija Sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ nakon što je Vlada HNŽ-a objavila kako sindikalisti u obrazovanju nemaju razloga za štrajk.

''Na dosadašnjim sastancima predstavnici Vlade su nas uvjeravali kako inflacije nema, pa tako ni potrebe za povišicom. Pa zašto je onda gospodo, Vlada FBiH donijela odluku o isplati jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 2.500 KM za ublažavanje inflacije? Zašto je taj iznos ove godine duplo veći nego prošle, nego zato što se inflacija povećala u odnosu na prošlogodišnju?'', navode sindikalisti.

Tužbe iz 2012.

Dodaju da su, iako odluka o jednokratnoj pomoći po odluci Vlade FBiH nije dio Kolektivnog ugovora, gotovo sve županije isplatile ukupan ili djelomičan iznos pomoći, osim Vlade HNŽ.

''Zašto sve druge županije, osim HNŽ, povećavaju plaću ako nema inflacije? Napominjemo da svi oni imaju potpisane kolektivne ugovore, ali sve vlade sa svojim sindikatima dogovaraju i potpisuju povišicu. Sve osim 'naše'. To je dokaz sramotnog odnosa 'naše' Vlade spram obrazovanja'', navodi se u reagiranju i dodaje da je HNŽ jedina županija u kojoj nema promoviranih mentora i savjetnika, ''a Vlada u dopisu piše da je takvima umanjena norma za jedan ili dva sata''.

''Iako smo na svim sastancima tražili da se u prava vrate promovirani mentori i savjetnici, ponuđen nam je sramotno mali broj onih koji bi ponovo prošli proces ocjenjivanja i to za 3 i 5 % dok u drugim županijama imaju i po 10 i 15% na plaću. Obzirom na to kada je potpisan Kolektivni ugovor i da je dva puta produžavan, vrijeme za sistematske preglede je gotovo isteklo. Neraspisivanje natječaja na neodređeno ljudima koji rade  po 8 i više godina u školi je najveća sramota. Ljudi preko ljeta ostanu zakinuti za dvije plaće i sva ostala prava, a o tome u dopisu ništa ne navodite. Sramotna je i isplata tužbi obzirom da na red dolaze tužbe iz 2012. godine. Zar bismo s tom dinamikom isplate, po vama, trebali biti zadovoljni? Napominjemo da se ni tužbe ne spominju u Kolektivnom!'', navode sindikalisti, koji su najavili šttrajk za početak rujna.

Nespremni riješiti problem

Podsjećaju kako u dopisu od 2. srpnja Vlada zahtjeva da Sindikat iskaže ''stav vezano za važeći Kolektivni ugovor u smislu njegovog važenja odnosno raskidanja (otkazivanja) i otpočinjanja pregovora radi donošenje novoga'', uz tvrdnju ''kako u ovom trenutku ne postoje uvjeti za pokretanje štrajka niti za pokretanje procedure za formiranje mirovnog vijeća'', ''zbog toga što Vlada HNŽ ispunjava svoje obveze iz važećeg Kolektivnog ugovora''.

''Ovakve teze ukazuju da Vlada ne da nije spremna riješiti problem, koji očito postoji između Vlade i radnika u školstvu, već i da svoje razmišljanje usmjerava k produbljivanju toga problema, usmjeravajući činjenice i svoju energiju u tvrdnje o neopravdanosti štrajka. Niti jedna od naprijed navedenih teza u dijalogu između Vlade i Sindikata nije ispravna, niti je zasnovana na pozitivnim propisima'', naveli su sindikalisti i pozvali se na zakone koji im omogućuju štrajk.

Navode kako je ''više nego očito da Sindikat ima legitimno pravo organizirati štrajk u cilju ostvarivanja prava svojih članova''.

''Uostalom (mada to nije niti presudno za zakonitost štrajka), prava radnika koja se žele ostvariti u najavljenom štrajku nisu regulirana važećim Kolektivnim ugovorom, odnosno ostvarivanje nekih od tih prava nailazi na opstrukciju o strane Vlade (jednokratna pomoć, povećanje koeficijenata, pravovremeno raspisivanje konkursa na neodređeno, mentorstvo i dr.). Ovim Vas iznova pozivamo na dijalog i da prestanete otežavati pravo na organiziranje štrajka, i ne dozvolite da netko drugi izvan 'kuće' rješava naša mimoilaženja, i time bespotrebno stvorite okruženje bez dijaloga, okruženje napetosti, neizvjesnosti i sukoba'', navode sindikalisti.

Podsjetimo, u odgovoru pismom, kojeg potpisuju premijerka Marija Buhač i ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Adnan Velagić, poručeno je sindikatima da nema mjesta za štrajk i da preispitaju Kolektivne ugovore.

 

Kopirati
Drag cursor here to close