4002 slobodna mjesta

Počinju upisi učenika u prvi razred srednjih škola na području HNŽ-a

Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 06. 2011. u 11:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedećeg tjedna, u ponedjeljak, 20. lipnja kreću upisi učenika u prvi razred srednjih škola na području HNŽ-a. Upisna groznica je zavladala, brojni osmaši već su okupirani pripremom potrebne dokumentacije za upis te se nadaju kako će se uspjeti upisati u željenu školu.

Učenik koji je upisan u umjetničku školu može se upisati u još jednu srednju školu ako ispunjava uvjete upisa u tu drugu školu i ako može redovito izvršavati obveze u obje škole, što odobrava nastavničko vijeće škole koju učenik želi pohađati.

Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i sporta HNŽ-a jučer je objavilo natječaj za upis redovitih učenika u prve razrede srednje škole na području ove županije za školsku 2011./2012. godinu.

Istim su predviđena 4002 slobodna mjesta, što znači da će svaki učenik koji je ove godine završio osmogodišnje obrazovanje imati mogućnosti upisati jedno od zanimanja u srednjim školama, naravno, na osnovi svog uspjeha u učenju i vladanju koje je postigao u proteklom razdoblju.

Natječajem su obuhvaćene sve srednje škole na području HNŽ-a uz jednu malu klauzulu koja se odnosi na Srednju školu u Stocu.

Naime, stoji kako je ova škola dužna uskladiti akte škole u skladu sa zakonskim propisima najkasnije do 31. kolovoza ove godine. U protivnom, toj će se djeci omogućiti upis u druge škole na upražnjena mjesta u školama naše županije.

Prijava kandidata za prvi upisni rok trajat će od 20. do 22. lipnja, objava rezultata bit će 24. lipnja, a upis učenika od 27. i 28.lipnja.

Kako bi se politika upisa učenika u prve razrede u predstojećoj školskoj godini što neposrednije vezala za stvarne potrebe, interese i mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja, ove godine su uvedena i dva nova zanimanja i to u sklopu Srednje strojarske škole Fausta Vrančića, i to zanimanja web dizajnera i automehatroničara.

Drugi rok bit će predviđen za učenike koji će se moći upisati na mjesta koja ne budu popunjena, a on će biti 30. lipnja i 1. srpnja, objava rezultata bit će 5. srpnja, a upis učenika koji zadovolje bit će 7. i 8. srpnja.

Treći rok je izuzetno kasno, točnije 26. kolovoza, a predviđen je tada iz razloga što se u to vrijeme završavaju popravni ispiti za učenike koji su imali dvije negativne ocjene i koji će se morati zadovoljiti onim što je ostalo.

U slučajevima kada se na zanimanje prijavi manje kandidata od traženog broja, odjeljenje se može formirati u skladu s odredbama pedagoškog standarda i normativa srednjeg školstva HNŽ-a.

Kriteriji za upis u pojedine škole su dostavljeni svim školama kako bi učenici bili upoznati s njima, a kriterij koji će prikupiti najviše bodova jest uspjeh učenika u 7. i 8. razredu osnovne škole. Izbor učenika za upis obavlja se na osnovi uspjeha iz osnovne škole te pokazanih sklonosti i sposobnosti kada to zahtijeva priroda programa.

Uspjeh iz osnovne škole obuhvaća opći uspjeh u 7. i 8. razredu osnovne škole, uspjeh iz relevantnih predmeta u 7. i 8. razredu osnovne škole. Rang lista učenika dobiva se zbrajanjem bodova dobivenih temeljem uspjeha iz osnovne škole te dodatnih bodova.

U planiranom broju učenika za upis su i učenici koji imaju pravo ponoviti prvi (I.) razred. Razredno odjeljenje se može formirati ukoliko je upisano najmanje osamnaest (18) učenika istog zanimanja (izuzetak su umjetničke škole).

Kopirati
Drag cursor here to close