Sigurnost na društvenim mrežama

Promocija preventivnog priručnika: "Ne mogu nastavnici ni škole imati kontrolu u online okruženju"

Ovoga ponedjeljka, u prostorijama Duhovno-obrazovnog centra EMAUS, upriličena je svečana promocija i predstavljanje preventivnog priručnika "Sigurnost na društvenim mrežama".
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 03. 2024. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta "Sigurnost na društvenim mrežama", Centar za djecu, mlade i obitelj, SPES upriličio je svečanu promociju i predstavljanje preventivnog priručnika "Sigurnost na društvenim mrežama".

Ovoga ponedjeljka, u prostorijama Duhovno-obrazovnog centra EMAUS, upriličena je svečana promocija i predstavljanje preventivnog priručnika "Sigurnost na društvenim mrežama".

Svečana promocija bila je otvorena za sve sudionike koji su bili dijelom implementacije projekta "Sigurnost na društvenim mrežama", ali i za sve druge zainteresirane stručnjakinje i stručnjake u radu s djecom i mladima.

"Obitelj je temelj svega"

Na samom početku programa, svim okupljenima obratio se dr. sc. don Ante Pavlović, novi ravnatelj Caritasa u Mostaru, zahvalivši svim zaposlenicima Caritasa u Mostaru na posvećenosti u radu, a posebno autorskom timu preventivnog priručnika.

Foto: PR / Predstavljanje preventivnog priručnika Sigurnost na društvenim mrežama

"Obitelj je temelj svega", istaknuo je Pavlović, dodavši kako se samo uz podršku roditelja, djeca i mladi mogu oduprijeti svim opasnostima društvenih mreža i medija.

Svim okupljenima obratila se i Ana Artuković Ljubić, koordinatorica projekta "Sigurnost na društvenim mrežama" i voditeljica Centra za djecu, mlade i obitelj, SPES.

"Kolege stručnjaci, vi prepoznajete važnost usavršavanja u našem radu i svaka vam čast na toj tendenciji. Tijekom trajanja projekta, bila sam oduševljenja vašim srdačnim dolascima na radionice i ponosna na činjenicu kakve ljude imamo u svojim školama i institucijama", izjavila je Artuković Ljubić.

Kontrola u online okruženju

Nakon uvodnih pozdrava i zahvala, uslijedila su i obraćanja autorica i recenzentica priručnika.

Prva se obratila dr. sc. Anita Begić koja je istaknula iznimnu važnost podrške roditelja bez koje je, gotovo nemoguće, postići bilo kakve promjene u slučaju opasnosti u digitalnom svijetu.

"Ne mogu nastavnici, stručnjaci ni škole imati potpunu kontrolu u online okruženju", istaknula je autorica dr. sc. Karolina Tadić-Lesko, dodavši kako radionice koje su dio preventivnog priručnika mogu poslužiti kao odličan alat u tom nastojanju.

Foto: PR / Predstavljanje preventivnog priručnika Sigurnost na društvenim mrežama

Stručnjakinja Mirjana Vlaho istaknula je važnost prepoznavanja i verbaliziranja vlastitih i tuđih emocija kao i asertivnog komuniciranja kao vještina koje su ključne prevenciji online nasilja među djecom i mladima.

Iznimna posjećenost i zainteresiranost

Naposljetku, okupljenima se obratila i Helena Soldo, mag. psych koja predstavila implementaciju dviju radionica s adolescentima čiji je cilj bio upoznavanje s opasnostima na društvenim mrežama.

Nakon uvodnih govora zahvale i predstavljanja priručnika uslijedila je i ceremonija dodjele potvrda o sudjelovanju za sve stručnjakinje i stručnjake koji su bili dio edukacija i radionica održanih u sklopu ovoga projekta.

Projekt "Sigurnost na društvenim mrežama" bilježio je iznimnu posjećenost i zainteresiranost, kako stručnjakinja i stručnjaka iz ovog područja djelovanja, tako i roditelja. Tijekom evaluacije održanih radionica, roditelji su uvijek isticali svoje pozitivne dojmove, a tijekom trajanja istih jedna majka je istaknula kako su teme radionica iznimno bitne i služe za temeljito preispitivanje odgojnih navika i postupaka.

Cjelokupni projekt "Sigurnost na društvenim mrežama" podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close