Karlovo sveučilište

Prvo njemačko sveučilište osnovano je u Pragu prije 675 godina

Nastavni jezik bio je do 1784. latinski, potom njemački; nastava na češkom jeziku počela je od 1791. God. 1882. Karlovo sveučilište podijeljeno je na češko i njemačko. Za II. svjetskog rata bilo je zatvoreno, ponovno je počelo s radom 1945.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 04. 2023. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Prague.fm / Karlovo sveučilište  u Pragu

Dana 7. travnja 1348. godine izdana je povelja o osnivanju prvog sveučilišta na nekadašnjem njemačkom području. Zanimljivo je da se radi o sveučilištu u Pragu – poznatom Karlovom sveučilištu (češki Univerzita Karlova v Praze, latinski Universitas Carolina Pragensis).

Naime, Prag i Češka u to su doba bili u sastavu tzv. Svetog Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti. Spomenuto Karlovo sveučilište najstarije je sveučilište u čitavoj Srednjoj Europi.

Osnovao ga je papa Klement VI. na zahtjev Karla IV. Luksemburškoga, po kojem je i dobilo ime. Karlo IV. Luksemburški bio je car Svetog Rimskog Carstva, a ujedno i češki kralj.

Prvi rektor bio je praški nadbiskup Ernst von Pardubitz (češki Arnošt z Pardubic). Između 1417. i 1622. Karlovo sveučilište u glavnom gradu Češke bilo je središte protestantskog pokreta.

Sveučilište je postalo bitan čimbenik kulturnoga i društvenog razvoja češkoga naroda. Imalo je 4 fakulteta: filozofski, pravni, medicinski i teološki.

Gubitkom češke samostalnosti (1620), habsburški car Ferdinand III. spojio ga je 1654. s isusovačkim sveučilištem i preimenovao u Karlovo i Ferdinandovo sveučilište; to je ime nosilo do 1918.

Nastavni jezik bio je do 1784. latinski, potom njemački; nastava na češkom jeziku počela je od 1791. God. 1882. Karlovo sveučilište podijeljeno je na češko i njemačko. Za II. svjetskog rata bilo je zatvoreno, ponovno je počelo s radom 1945.

Video: Charles University

Dekretom čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša od 18. listopada 1945. naredio je raspuštanje Njemačkog sveučilišta u Pragu, retroaktivno do 17. studenog 1939., dana kada je češko sveučilište zatvoreno. Kada su komunisti preuzeli vlast, akademske su slobode bile ograničene, a sveučilište je redizajnirano prema sovjetskom modelu.

S druge strane, Baršunasta revolucija 17. studenoga 1989. nije bila samo važan događaj za češko društvo u cjelini, već je i kraj državnog socijalizma sveučilištu dao novi poticaj. Započete su tada duboke reforme.

Danas je Karlovo sveučilište u Pragu najveće češko sveučilište, a i u međunarodnim je okvirima visoko rangirano.

Inače, na području koje se u užem smislu može smatrati njemačkim, tj. na području današnje Savezne Republike Njemačke, najstarije je sveučilište u Heidelbergu, koje je osnovano 1386. godine (oko 38 godina nakon Karlovog sveučilišta).

Kopirati
Drag cursor here to close