Reagirajte na vrijeme

Sigurnost u školi: 10 znakova upozorenja na koje trebate pripaziti kod svog djeteta

Sezona je povratka u školu. Iako ovo može biti uzbudljivo vrijeme, također je važno biti oprezan u pogledu dobrobiti i mentalnog zdravlja vašeg djeteta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 08. 2024. u 09:35 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Previše tragičnih događaja podsjeća nas da moramo biti proaktivni u prepoznavanju potencijalnih znakova upozorenja kod djece koji bi mogli eskalirati u nasilje, prenosi Psychology Today.

Dok su korijeni nasilja u školama i drugih masovnih pucnjava složeni i višestruko određeni, podrijetlo ostaje duboko ukorijenjeno u našoj kulturnoj bolesti: nedostatak fokusa na razvoj djetinjstva i naš nedostatak povezanosti s onima koji su u nevolji.

Kao roditelji, igramo ključnu ulogu u pružanju sigurnog i poticajnog okruženja za našu djecu. Kao edukatori, mi također igramo ključnu ulogu u održavanju fokusa i u uočavanju i rješavanju znakova mentalne bolesti—koja može biti nevidljiva i teška za procjenu.

Ova dilema može biti osobito istinita za mlade, jer se rani znakovi mentalne bolesti mogu zamijeniti s tipičnom tinejdžerskom tjeskobom. Razdražljivost, promjene raspoloženja i povlačenje uobičajeni su znakovi mentalne bolesti, ali ta ponašanja mogu biti i normalna. Roditelji moraju biti u skladu s djetetovim emocijama.

Evo 10 znakova upozorenja na koje trebate pripaziti kod svog djeteta jer oni mogu zahtijevati dodatnu pažnju i podršku:

1. Značajne promjene u raspoloženju ili ponašanju

Obratite pažnju na iznenadnim ili drastičnim promjene u raspoloženju, osobnosti ili ponašanju vašeg djeteta. To može uključivati povećanu ljutnju, agresiju, povlačenje ili dramatične promjene raspoloženja.

2. Opsjednutost oružjem ili nasiljem

Ako vaše dijete razvije neobičnu opsjednutost oružjem, nasiljem ili okrutnim djelima, to bi mogao biti znak upozorenja da nešto nije u redu.

3. Maltretiranje ili zlostavljanje

I maltretiranje drugih i biti meta maltretiranja mogu biti pokazatelji temeljnih problema kojima se treba pozabaviti.

4. Poteškoće u uspostavljanju odnosa

Izazovi u stvaranju i održavanju zdravih odnosa s vršnjacima ili znakovi društvene izolacije mogu značiti potrebu za dodatnom podrškom.

5. Pad akademskog uspjeha

Iznenadni i značajan pad u ocjenama ili prekid angažmana u školi može biti simptom većeg problema.

6. Psihoza, izražavanje suicidalnih misli

Psihoza, uključujući naredbene slušne halucinacije koje im govore da ubiju, paranoidne ideje, iluzije i svako spominjanje želje da se ozlijede ili okončaju svoj život treba shvatiti ozbiljno i mora se osigurati trenutno psihijatrijsko liječenje.

7. Povećana konzumacija droga ili alkohola

Zlouporaba supstanci može pridonijeti i biti rezultat temeljnih problema mentalnog zdravlja.

8. Želja za osvetom

Ako se čini da vaše dijete gaji snažne osjećaje ogorčenosti, ljutnje ili potrebu za odmazdom, to bi mogao biti razlog za zabrinutost.

9. Nedostatak empatije ili grižnje savjesti

Nedostatak suosjećanja za druge ili nemogućnost osjećaja grižnje savjesti za njihove postupke može ukazivati na potrebu za intervencijom.

10. Pristup vatrenom oružju

Ako vaše dijete ima pristup oružju, bilo iz vašeg doma ili na neki drugi način, to predstavlja značajan rizik koji se mora odmah riješiti. Čak i ako mislite da ste zaključali pištolj, istraživanja su pokazala da ga djeca mogu lako i spremno otključati i pristupiti mu.

Kopirati
Drag cursor here to close