Akademici i znanstvenici

Skup u Neumu: ''Obrazovanje prilagoditi modernom tržištu rada i potražnji''

Istaknuto je kako su obrazovanje i osposobljavanje najbolji način ulaganja u budućnost Europe te da je njihova uloga ključna u poticanju rasta, inovacija i otvaranja radnih mjesta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 04. 2023. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesta međunarodna znanstveno-stručna konferencije pod nazivom "Uloga znanosti u procesu integracija Bosne i Hercegovine", u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Sveučilišta u Zagrebu, održava se danas u Neumu.

Uz navedene suorganizatori konferencije su Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište Sjever i Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku.

Foto: Bljesak.info / Znanstveni skup u Neumu


Na svečanom otvaranju obratili su se rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Banja Luci prof. dr. sc. Radoslav Gajanin, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH akademik Mladen Bevanda, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs te dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH akademik Dragan Čović.

Foto: Bljesak.info / Zoran Tomić

''Cilj konferencije je približiti i ujediniti sudionike u elaboraciji znanstveno-utemeljenih koncepcija koje tematiziraju analogiju, povezivanje i približavanje institucionalnih i društvenih formi s ciljem postizanja veće kompatibilnosti BiH i EU'', istaknuo je, između ostalog, rektor mostarskog Sveučilišta Zoran Tomić.

Dodao je ''kako se znanost i obrazovanje promatraju dvojako, sa stajališta njihovog suvremenog poimanja unutar EU u sprezi s njezinim temeljnim vrijednostima i načelima te kao svojevrstan medij u svojoj primjeni na proces izgradnje uključive vizije BiH kao europske države i društva po uzoru na EU''.

Foto: Bljesak.info / Katić, Krišto i Čović

Inače, konferencija je strukturirana kroz dva panela.

Prvi panel "Europski istraživački prostor i europski prostor visokog obrazovanja u svjetlu integracija Bosne i Hercegovine" ima za cilj predstaviti standarde i relevantne politike EU u području istraživanja i visokog obrazovanja u kontekstu imperativa integracija BiH i unapređenja kompatibilnosti bosanskohercegovačkog društva s europskim.

Cilj drugog panela "Potencijal Bosne i Hercegovine u području istraživanja i inovacija" je sagledati stanje i perspektive koordinacije bolje organizacije i umrežavanja postojećih znanstveno-istraživačkih kapaciteta u BiH u području istraživanja i inovacija.

Foto: Bljesak.info / Znanstveni skup u Neumu

''Na visoko obrazovanje u Europi utječe nekoliko čimbenika među kojima su globalna potražnja za visokokvalitetnim obrazovanjem, istraživanja i inovacije, tržište rada koje se brzo mijenja, demografski trendovi, klimatske promjene i tehnološka utrka'', poručeno je na samom otvaranju ovih panela.

Prilikom diskusija istaknuto je kako su obrazovanje i osposobljavanje najbolji način ulaganja u budućnost Europe te da je njihova uloga ključna u poticanju rasta, inovacija i otvaranja radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close