Fakultet strojarsva

Što je to digitalna forenzika i kako se boriti protiv cyber kriminala učilo se u Mostaru

'Dan digitalne forenzike' u Mostaru privukao je brojne sudionike iz cijele Bosne i Hercegovine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 07. 2024. u 12:32 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priliku da se povežu vrhunski stručnjaci i institucije koje doprinose borbi protiv cyber kriminala pružio je u četvrtak brojnim sudionicima ''Dana digitalne forenzike'' Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru.

Ovaj događaj privukao je brojne sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine, a organizirao ga je fakultet u suradnji s tvrtkom INsig2, globalnim liderom u području digitalne forenzike.

Veliko znanje

Kako je za Bljesak.info izjavila dekanica Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike izv. prof. dr. sc. Davorka Šaravanja,ovaj fakultet je prvi fakultet koji je krenuo u borbu protiv cyber kriminala zajedno s ljudima koji u ovoj oblasti imaju veliko znanje.

''Sam odaziv sudionika u ovako velikom broju pokazuje da pogodili srž problema kada je u pitanju ova problematika. Mi kao fakultet tehničke struke prepoznali ovaj problem te se ponudili da kao visoko obrazovana institucija stanemo i na neki način damo svoj doprinos ka rješenju ovog problema'', kazala je Šaravanja.

''Dan digitalne forenzike'' pružio je niz predavanja i radionica na temu digitalne forenzike. Najnovija dostignuća i proizvode iz ovog područja te dragocjene uvide i savjete u borbi protiv cyber kriminala prisutnima je, između ostalih, pružio Krešimir Hausknecht, voditelj sektora za digitalnu forenziku iz kompanije INsig2.

''Sudionicima smo nastojali objasniti što je to digitalna forenzika, čime se ona bavi. Kako ide taj cijeli proces digitalne forenzike. Nastojat ćemo približiti što je moguće više podataka o cyber kriminalu i izazovima. Plan je približiti generalno tu cijelu sliku digitalne forenzike svima'', objasnio je za Bljesak.info Hausknecht.

Digitalna forenzika je objašnjava dio forenzički znanosti koja za predmet ima zapravo istraživanje svih uređaja koji pohranjuju informacije u digitalnom obliku, a sam proces se odnose na to da se podaci prvo detektiraju na nekom uređaju te se nakon toga radi distrakcija tih podataka, odnosno podaci se snimaju na neki vanjski medij.

Velik broj sudionika

Hausknecht navodi kako po određenom forenzičkom postupku nakon toga slijedi analiza i izvještavanje na temelju pronađenih dokaza, odnosno tragova s tog medija i radi se izvještaj.

''Dan digitalne forenzike'' privukao je u Mostar više od 60 sudionika iz različitih državnih agencija i ministarstva, posebno su se u velikom broju odazvali djelatnici iz svih ministarstva unutarnjih poslova.

Šaravanja objašnjava kako je Uprava Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike na ovaj način poduzela društvenu odgovornost u pomoći i prijenosu znanja u ovom brzorastućem polju. Istaknula je kako Fakultet ovim želi osnažiti zajednicu i dati svoj doprinos u borbi protiv cyber kriminala kroz obrazovanje i suradnju s vodećim stručnjacima.

Kopirati
Drag cursor here to close