Učim, ali neće ...

U mostarskim školama čak 18 učenika bilo s tri ili više slabih ocjena

Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 07. 2011. u 06:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati općeg uspjeha učenika osnovnih škola na području Grada Mostara ove godine su katastrofalni, što najbolje pokazuju analize i statistički podaci gradske Službe za odgoj i obrazovanje.

Unatoč činjenici da je obrazovanje u osnovnim školama i zakonskim okvirima definirano kao obvezno obrazovanje za svu djecu, ipak je u školskoj 2010./2011. u mostarskim školama čak 18 učenika bilo s tri ili više slabih ocjena, zbog čega će obnavljati godinu i ponovno s istim udžbenicima i opremom znanje utvrđivati s godinu dana mlađom generacijom učenika.

No, pored zapečaćene sudbine za 18 učenika još će 270 Mostaraca ishod svog daljnjeg obrazovanja znati tek na popravnom ispitu, za koji će nedvojbeno presuditi rad, učenje i instrukcije tijekom ljetnog raspusta.

Činjenica da ove godine čak 288 mostarskih osnovnoškolaca s kolegama iz školskih klupa nije uspjelo proslaviti svoje svjedodžbe govori o jednoj neozbiljnosti kada je u pitanju kontinuirani rad.

Kako je već poznato da pred sam kraj školske godine i nastavnici budu popustljiviji i daju šansu svakom učeniku za popravljanje prosjeka i spašavanje godine, jasno je da je ovaj broj prije konačnog zaključivanja ocjena bio i daleko drukčiji.

Od 24 mostarske osnovne škole koje su tijekom godine obrazovale 10.122 učenika, prema provedenoj analizi podataka koju je radila Lana Radić, iz Ureda za statistiku Službe za odgoj i obrazovanja Grada Mostara, najgore podatke bilježi Osnovna škola Bijelo Polje - Potoci s evidentiranih 48 učenika s nedovoljnom ocjenom.

Jedino će u ljetnom raspustu ovoga ljeta od svih mostarskih škola potpuno uživati Sedma osnovna škola, OŠ Blagaj i Drežnica koje nemaju ni jednu negativnu ocjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close