Srednje škole

U Mostaru održano natjecanje: Tko ima najbolje kuhare i konobare?

U Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi u Mostaru, u subotu 4. svibnja ove godine, održano je ''Natjecanje završnih razreda kuhar/konobar''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 05. 2024. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi u Mostaru,  u subotu 4. svibnja ove godine, održano je ''Natjecanje završnih razreda kuhar/konobar''. Organizator je bila Obrtnička komora Hercegovačko-neretvanske županije na čelu s predsjednikom Anerom Kruškonjom, a škola domaćin je bila naša škola na čelu s ravnateljicom Bernardicom Milićević.

U natjecanju su sudjelovale četiri škole JU 'Srednja škola Konjic, JU Srednja škola Jablanica, Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk i domaćin Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar.

Ravnateljica Srednje turističko-ugostiteljske škole Mostar Bernardica Milićević ovom prigodom je kao domaćin zahvalila Komori na ideji i afirmaciji ovih propulzivnih zanimanja kuhara i konobara u Mostaru i Hercegovini.

Foto: PR / U Mostaru održano natjecanje završnih razreda kuhara i konobara

''Ovo natjecanje je prigoda za stvaranje trajnih prijateljstava, razmjenu znanja i iskustava te promicanje kreativnosti i strasti prema kuharstvu među našim mladim talentima. Ovo je još jedan važan korak za pripremanje naših učenika za tržište rada'', kazala je ravnateljica Milićević.

Nova radna mjesta

Predsjednik Obrtničke komore HNŽ Aner Kruškonja je istaknuo da je uz elektroenergetiku i poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo prepoznato kao branša koja može otvoriti nova radna mjesta i pomoći u ekonomskom napretku regije.

''Drago nam je što smo organizatori ovakve manifestacije i želja nam je i da ubuduće sudjelujemo u motiviranju učenika i mladih da rade u struci i razvijaju obrtnička zanimanja'', kazao je predsjednik Kruškonja.

Profesor Muamer Hadžić održao je predavanje učenicima na temu ''Zdravstvena ispravnost hrane''. Stručni žiri su činili predsjednik Unsko-sanske obrtničke komore Enes Arapović, predstavnik Obrtničke komore HNŽ Ekrem Silić i prof. Muamer Hadžić.

Tko je pobijedio?

Konačni poredak škola natjecatelja, iako su u prvom planu razmjena iskustava i suradnja: Treće mjesto osvojila je JU Srednja škola Jablanica, drugo mjesto dijelile su JU Srednja škola Konjic i Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar, te prvo mjesto osvojila je Srednja škola dr. fra Slavko Barbarić Čitluk.

Plan i programa natjecanja je bio da se kroz predstavljanje Obrtničke komore i škola te natjecatelja, približi fokus i važnost ugostiteljskih škola i ugostiteljskih djelatnika kuhara i konobara, kao i samo povezivanje škola s gospodarstvenicima. Kuhari su se natjecali u pripremi jela za dvije osobe po meniju, za pripremu su imali 75 minuta, a konobari su poslužili. Meni je bio složen od hladnog predjela i glavnog jela do deserta po slobodnom izboru.

Foto: PR / U Mostaru održano natjecanje završnih razreda kuhara i konobara

Inače, natjecanje se održalo u Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi, odnosno školskim radionicama koje ove godine proslavljaju 20 godina postojanja, te se ponose time da je od osnutka škole prošlo 71. godina, a od toga djeluju i rade 70 punih godina u Mostaru, a prije toga godinu dana u Trebinju.

Kopirati
Drag cursor here to close