U Mostaru se očekuje više od 5 tisuća brucoša

Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 06. 2011. u 13:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novoj akademskoj 2011./2012. godini se očekuje više od 5 tisuća brucoša na visokoškolskim ustanovama Sveučilištu i Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

U prošlu akademsku godinu na Sveučilište Mostar se upisalo oko 3000 brucoša, a na Univerzitet “Džemal Bijedić” oko 2200, tako da se i ove godine očekuje sličan broj studenata. No, točno će se znati tek nakon objavljenog natječaja, koji je trenutačno u razradi.

Prijave za upis studenata u prvu godinu studija po bolonjskom programu se počinju primati koncem mjeseca lipnja.

Naime, na Univerzitetu će već od 15. lipnja studenti moći dostaviti svoje prijave za upis, a na Sveučilištu u razdoblju od 27. ovog mjeseca pa do 1. srpnja.

Svi oni koji se iz bilo kakvih razloga ne budu uspjeli prijaviti u ovom prvom roku, imat će priliku to učiniti i u runju, no tada će se primati prijave samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka.

Broj slobodnih mjesta za drugi rok objavit će se na oglasnim pločama mostarskih sveučilišta.

Do 15. srpnja će komisija obaviti svoj dio posla što se tiče bodovanja i objaviti popis onih koji su primljeni na prvom roku. Već nakon objave popisa, primljeni studenti moći će dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za upis.

Upisi na studije obavljaju se prema rezultatima postignutim u razredbenom postupku. Tako da će svi studenti do početka listopada biti upisani u novu akademsku 2011./2012. godinu.

Detalji o razredbenom postupku te o vremenu i mjestu održavanja ispita, pristupnici će doznati iz natječaja. Njime će se točno odrediti koliko koji fakultet može primiti novih studenata.

Studenti se u prvu godinu upisuju u statusu redovitih studenata, za koje sredstva osigurava Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, te redovitih studenata koji sami plaćaju svoj studij te izvanrednih studenata, za koje sredstva osiguravaju poduzeća ili ustanove u kojima su zaposleni ili sami plaćaju troškove svog studiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close