Reforma dovedena u pitanje

Učitelji se bune: Obuka o kurikulima bez osvježenja i ručka

Navode kako je ''sramotno da se Kurikularna reforma u HNŽ provodi na račun učitelja i nastavnika, što u drugim županijama nije bio slučaj''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 06. 2024. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedini djelatnici škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavili su bojkot obuke o kurikulima koja se provodi ovih dana. Kao razlog navode način na koji je obuka organizirana tvrdeći da svi popratni troškovi padaju na leđa učitelja.

Ni ručka, ni naknada

''Zavod za školstvo HNŽ organizirao je obuku o predmetnim kurikulima, koja traje četiri dana od 9:00h do 15:00h (šest sati), a nekima je zakazana i subotom (npr. nastavnicima povijesti). Organizator obuke, Zavod za školstvo HNŽ, naglasio je u pozivu sudionicima obuke da nije planirano osvježenje i ručak, a ne spominju se nikakve naknade za putne troškove, dnevnice za rad subotom te naknada za osvježenje i ručak'', navodi se u priopćenju za javnost Sindikata učitelja u HNŽ.

Navode kako je ''sramotno da se Kurikularna reforma u HNŽ provodi na račun učitelja i nastavnika, što u drugim županijama nije bio slučaj (npr. ZHŽ)''.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ, Goran Miličević, navodi kako je Vlada HNŽ odobrila Zavodu za školstvo nedostatna sredstva za obuku djelatnika.

Reforma dovedena u pitanje

''Tako je ponovno pokazala kakav stav imaju prema obrazovanju i ovako bitnu reformu u obrazovanju dovodi u pitanje (pojedini djelatnici odbijaju sudjelovati u obuci)'', navodi Miličević.

Tvrdi kako ''Vlada HNŽ-a ponovno pokazuje negativan stav i nerazumijevanje prema djelatnicima u obrazovanju, te štede na njima i žele da kurikularna reforma ide na račun učitelja i nastavnika te im ne žele snositi nikakve materijalne troškove (putni troškovi, ručak i dnevnice za rad subotom) koje polaznici obuke objektivno imaju''.

Četiri dana, šest sati…

''Obuka traje četiri dana, šest sati dnevno, a učitelji i nastavnici trebaju doći u Mostar iz Rame, Neuma, Stoca, Čapljine, Čitluka...'', navodi Miličević.

Kako je objavio Zavod za školstvo eksperimentalna primjena predmetnih kurikula u HNŽ započinje u školskoj 2024./2025. godini u 1. i 6. razredu osnovnih škola.

''Učitelji i učiteljice koji će u školskoj 2024./2025. godini poučavati 1. i 6. razred osnovne škole započinju obuku o predmetnim kurikulima u lipnju 2024. godine'', naveo je Zavod.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close