SUNRISE

Univerzitet Džemal Bijedić sudjeluje u EU projektu vrijednom 14,4 milijuna eura

Univerzitet Džemal Bijedić iz Mostara partner je u projektu SUNRISE koji financira Europska komisija s 14,4 milijuna eura za razvoj obrazovanja, suradnju i inovacije u Europi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 07. 2024. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija objavila je listu 14 najbolje ocijenjenih projekata univerzitetskih alijansi koje će financirati u nadolazećem periodu. Među 60 prijavljenih projekata, Europska alijansa univerziteta SUNRISE, na čijoj je aplikaciji radio vrijedni tim profesora i administrativnog osoblja s Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, ocijenjena je izvrsno i projekt je odobren za financiranje.

Europska komisija odobrila je ukupno 14,4 milijuna eura za financiranje projekta u naredne četiri godine. Europsku alijansu SUNRISE čini devet europskih univerziteta:

  •     Technische Universität Ilmenau, Njemačka (koordinator)
  •     Libera Università di Bolzano, Italija
  •     Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie, Poljska
  •     Université de Technologie de Compiègne, Francuska
  •     Mälardalens Universitet, Švedska
  •     Università Politecnica delle Marche, Ancona, Italija
  •     Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Bosna i Hercegovina
  •     European University - Cyprus LTD
  •     Instituto Politécnico de Viana de Castelo, Portugal

Ovih devet univerziteta podržava 48 pridruženih partnera, uključujući Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo privrede HNK, Univerzitet u Bihaću, Sarajevo School of Science and Technology, BreakPoint d.o.o., i Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar iz Bosne i Hercegovine.

Univerzitet 'Džemal Bijedić'' iz Mostara jedini je partner iz Bosne i Hercegovine u ovoj alijansi i jedini univerzitet iz Federacije Bosne i Hercegovine čiju je projektnu aplikaciju Europska komisija prihvatila za financiranje. Ovaj projekt predstavlja najobimniji i najambiciozniji projekt Univerziteta do sada, a Univerzitet je izuzetno ponosan na ovaj uspjeh.

Univerzitet ''Džemal Bijedić'' nastoji biti pokretač razvoja privrede i šire zajednice u regiji Hercegovine. Kroz projekt SUNRISE, Univerzitet će se fokusirati na klimatske promjene, demografske izazove, jačanje europskih i demokratskih vrijednosti, te inkluziju. Projekt će također omogućiti razvoj inovativnih pristupa učenju i poučavanju, osigurati sredstva za mobilnost studenata, te kreirati strategiju za zajednički znanstveno-istraživački rad u suradnji s privredom i zajednicom.

''Projekt SUNRISE za Univerzitet je od velikog značaja jer su ciljevi projekta u skladu s misijom i vizijom Univerziteta. Osnažit će lidersku poziciju Univerziteta u odgovoru na društvene izazove, posebno demografske izazove i izazove u digitalnoj transformaciji i obnovljivim izvorima energije. U suradnji s partnerskim univerzitetima, jačat ćemo vlastite kapacitete i dijeljenjem resursa osnažiti kapacitete partnerskih univerziteta,“ izjavila je rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Alena Huseinbegović.

Prof. dr. Emina Junuz, voditeljica projekta, dodala je: „Izuzetno smo ponosni na uspjeh aplikacije za projekt SUNRISE. Radili smo više od godinu dana na pripremi projektne aplikacije, jasno identificirajući potrebe našeg okruženja i utvrđujući zajedničke vrijednosti s partnerskim univerzitetima. Cilj projekta je kreirati održive resurse za jačanje suradnje između Univerziteta i privrede, smanjiti odljev mozgova iz manjih sredina u velike gradove i unaprijediti kvalitetu života pojedinaca.“

Zahvaljujemo se Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i ministrici, prof. dr. Jasni Duraković, na financijskoj podršci, priopćeno je iz Univerziteta Džemal Bijedić Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close