je li 5.0. prosjek pod moranjem?

Ususret početku nastave: Jesu li važnije školske ocjene ili psihičko zdravlje?

Umjesto da se dijete pita koju je ocjena dobilo, pitajte ga o njegovom danu, o emocijama koje je iskusilo, o tome s kim je bilo i kako se osjećalo
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 09. 2024. u 12:33 A.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska i Zapadno-hercegovačka županija uskoro otvaraju školska vrata. Nastava počinje u ponedjeljak, 9. rujna, osim ako štrajk u HNŽ-u ne pomakne datum početka.

No, kada god nastava krenula, učenike će dočekati praćenje napretka kao sastavni dio obrazovnog procesa. Nažalost, s ocjenama često  dolazi i pritisak za savršenstvo u školskom dnevniku. Postavlja se pitanje koliko su ocjene stvarno važne i zašto roditeljski pritisak može biti štetan.

Nedavni razgovor s psihologinjom Danijelom Herceg u podcastu Rastući s djecom otkriva duboko ukorijenjen problem – imperativ prosjeka 5.0. ''Zašto nam je toliko važan prosjek 5.0? To je balkanski problem. Imala sam djevojčicu koja je, iako bolesna i s brojnim izostancima, uspjela postići 5.0 samo da bi dokazala sebi i roditeljima da može. Odakle joj ta ideja, zašto u svemu moramo biti najbolji?'', pita se Herceg.

Herceg savjetuje roditeljima da se usmjere na emocionalno i psihičko stanje djece, koje je sve više narušeno. Prema njenim riječima, prekomjeran fokus na ocjene može stvoriti nepotreban stres.

''Umjesto da se dijete pita koju je ocjena dobilo, pitajte ga o njegovom danu, o emocijama koje je iskusilo, o tome s kim je bilo i kako se osjećalo'', naglašava Herceg i dodaje: ''To je život, to je škola. Mi nismo samo obrazovna ustanova, nego odgojno – obrazovna ustanova i to su bitne životne stvari.''

Dok se sprema nova sezona podcasta Rastući s djecom, cijeli razgovor s psihologinjom Danijelom Herceg pogledajte ovdje.

Video: Rastući s djecom: Danijela Herceg "Odgoda upisa djeteta u školu ne znači roditeljski neuspjeh"

 

Kopirati
Drag cursor here to close