Obrazovni proces

Zbog nedostatka udžbenika ugrožena nastava

Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 10. 2011. u 10:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 230 roditelja učenika Srednje tehničke i Srednje stručne škole u Bugojnu podržava kampanju “Kvalitetan udžbenik - kvalitetna nastava”, koja se provodi u okviru projekta “Udžbenik za svaki predmet tehničke i stručne škole”.

Cilj kampanje je rješavanje višegodišnjeg problema nedostatka udžbenika za potrebe obrazovnog procesa u dvjema školama, naročito za stručne predmete, zbog kojeg je odavno ugrožena kvaliteta nastave.

U građevinskoj struci nedostaje 13 od dvadeset udžbenika, u ekonomskoj 12 od potrebnih 21. Slično je i u elektrotehničkoj struci gdje nedostaje 56 posto udžbenika, i strojarskoj, čiji učenici umjesto s 29 raspolažu sa samo 11 udžbenika.

Peticiju za nabavku potrebnih udžbenika potpisali su dosad mnogi učenici i profesori a očekuje se da će to isto uraditi i građani Bugojna kojima će ovih dana biti pružena mogućnost stavljanja svoga potpisa.

O problemu će biti upoznati čelni ljudi resornog kantonalnog i federalnog ministarstva koji su, po mišljenju roditelja i profesora, i najodgovorniji za novonastalu situaciju.

Kampanju realizira Vijeće roditelja dviju škola u sklopu projekta Udruženja za suradnju roditelja i škola BiH, koje slične aktivnosti provodi u školama u Kozarcu, Sanskom Mostu i Mostaru.

Apsurdno je da su tehničke i stručne škole najbrojnije u Federaciji BiH i SBK a da se njihovi učenici i nastavno osoblje suočavaju s problemom nedostatka udžbenika, smatraju u Vijeću roditelja.

Kopirati
Drag cursor here to close