I postaje sve gore

Sateliti Starlink postali su ogroman problem za astronome

Sateliti Starlink svakim danom postaju samo sve veći problem za astronome. Obećanja iz SpaceX-a su jedno, a stvarnost drugo, jer propisi koji bi ograničili utjecaj komercijalnih satelita na promatranja svemira sa Zemlje zapravo ne postoje.
Sci-Tech / Svemir | 20. 09. 2024. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstelacije satelita koje kruže oko Zemlje propuštaju više elektromagnetskog zračenja u zaštićene radiofrekvencije, što je sve veći problem za radioastronomiju. Sateliti Starlink druge generacije, posebno verzije v2mini i v2mini Direct-to-Cell, odgovorni su za propuštanje do 32 puta više elektromagnetskog zračenja u usporedbi sa svojim prethodnicima.

Godine 2023. SpaceX je priznao taj problem i obećao rješenje. Međutim, od danas postoji 6398 satelita Starlink u orbiti, a problem je od SpaceX-ova obećanja samo dodatno eskalirao.

Noviji sateliti, novi problemi

Pokrenuli smo program za praćenje nenamjernog zračenja satelita koji pripadaju različitim konstelacijama, a naša opažanja pokazuju da sateliti Starlink druge generacije emitiraju snažnije zračenje, i to preko većeg raspona radijskih frekvencija, u usporedbi sa satelitima prve generacije, rekao je astronom Cees Bassa s Nizozemskog instituta za radioastronomiju (ASTRON). Studija vezana za taj program objavljena je u časopisu Astronomy & Astrophysics, prenosi Zimo.

Emisije su zabrinjavajuće za radioastronome jer su 10 milijuna puta svjetlije od najslabijih izvora opaženih LOFAR-om, europskim nizom radioteleskopa.

Ta je razlika slična najslabijim zvijezdama vidljivim golim okom i sjaju punog Mjeseca, pojasnio je Bassa. SpaceX dodaje oko 40 satelita tjedno, što samo pogoršava problem.

Propisa ni za lijeka

Studija, provedena s LOFAR mrežom europskih radioteleskopa, ispitala je podatke s 97 Starlink satelita i otkrila da emitiraju radiovalove između 110 i 188 MHz. Sateliti druge generacije bili su znatno svjetliji, a to zračenje curi u raspon od 150,05 do 153 MHz, koji je vitalan za radioastronomiju.

Propisi za upravljanje tim nenamjernim elektromagnetskim zračenjem još ne postoje, ali stručnjaci pozivaju na djelovanje.

Čovječanstvo se jasno približava točki prijelaza u kojoj moramo poduzeti korake kako bismo sačuvali naše nebo kao prozor za istraživanje svemira sa Zemlje, ističe Federico Di Vruno, inženjer sa Zvjezdarnice SKA (Square Kilometer Array).

Sve veći broj satelita

Sve veći broj satelita komplicira stvari jer konkurenti kao što su OneWeb, Amazon i kineski Spacesail Constellation planiraju masovne rojeve satelita. Zagađenje vidljivim svjetlom već je problematično, a sada nenamjerno emitiranje radijskiih signala dodaje još jedan sloj zabrinutosti.

Samo trebamo da nas regulatori podrže, a industrija da nam izađe u susret, rekla je Jessica Dempsey, znanstvena direktorica u ASTRON-u.

Bez intervencije budućnost astronomskih istraživanja mogla bi biti ozbiljno ugrožena. SpaceX, međutim, još nije službeno komentirao taj rastući problem.

Kopirati
Drag cursor here to close