Velika brojka

SpaceX kontrolira gotovo dvije trećine svih aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje

Neviđena je kontrola nad orbitalnom imovinom jedne kompanije i njezina vlasnika. SpaceX-ova konstelacija Starlink dominira niskom Zemljinom orbitom s više od 6.370 aktivnih satelita, što čini preko 62% svih operativnih satelita..
Sci-Tech / Svemir | 10. 09. 2024. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjim podacima, SpaceX je upravo uspješno lansirao sedmotisućiti satelit za konstelaciju Starlink, od kojih je trenutno aktivno 6.370. Ovaj broj predstavlja više od 62% svih operativnih satelita, značajno više od konkurencije. Najbliži rival, britanski OneWeb, ima otprilike desetinu broja aktivnih satelita u usporedbi sa Starlinkom.

Tri satelita dnevno

Ekspanzija Starlink konstelacije odvija se izuzetnom brzinom. Od prvog lansiranja 2019. godine, SpaceX održava prosječnu stopu implementacije od tri satelita dnevno. Ova agresivna strategija rasta omogućila je Starlinku da u samo tri godine poveća svoju orbitalnu prisutnost više od šest puta.

00 satelita

SpaceX-ovi planovi govore o ukupno 42.000 satelita kako bi dovršili konstelaciju Starlink, koja bi pružila globalni visokobrzinski Internet i telefonsku povezanost. Mreža trenutno djeluje u 102 zemlje i broji preko tri milijuna korisnika.

arlinkove prisutnosti u svemiru izazvao je zabrinutost zbog koncentracije moći u privatnim rukama. Izvršni direktor SpaceX-a, Elon Musk, priznao je ovu dominaciju, izjavivši da "Starlink sada čini otprilike 2/3 svih aktivnih Zemljinih satelita". Ova razina kontrole nad orbitalnom imovinom daje SpaceX-u neviđen pristup globalnim ekonomskim podacima i komunikacijskim mrežama.

Starlinkova dominacija na tržištu nije prošla bez reakcija. Astronomska zajednica zabrinuta je zbog utjecaja ovih satelita na promatranje noćnog neba. Kao odgovor, SpaceX je implementirao promjene u dizajnu, poput dodavanja vizira za smanjenje reflektivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close