NASA

Uspješno testirana nova tehnologija za putovanja u duboki svemir

NASA tvrdi da novi dizajn rakete može premjestiti veću masu tereta u duboki svemir s manje goriva.
Sci-Tech / Svemir | 27. 01. 2023. u 15:10 Bljesak.info
Ispitivanje rotirajućeg detonacijskog raketnog motora u Marshall Space Flight Centru

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se NASA sprema za povratak na Mjesec s misijama Artemis, uprava je objavila da su njezini istraživači uspješno razvili i testirali novu vrstu nadzvučnog raketnog motora nazvanog rotirajući detonacijski raketni motor.

Rotirajući detonacijski raketni motor, ili RDRE, stvara potisak s detonacijom, u kojoj se nadzvučna egzotermna fronta ubrzava da proizvede potisak, otprilike na isti način na koji udarni val putuje kroz atmosferu nakon što eksplodira nešto poput TNT-a.

NASA kaže da ovaj dizajn koristi manje goriva i daje više potiska od trenutnih pogonskih sustava te da bi se RDRE mogao koristiti za pogon ljudskih lendera, kao i za misije s posadom na Mjesec, Mars i duboki svemir.

NASA-in test RDRE-a uključivao je 3D printane dijelove izrađene od legure bakra pod nazivom GRCop-42, koju je agencija razvila. Tijekom testa, raketa je izdržala visoke temperature i pritiske nastale detonacijom, proizvodeći više od 1814 kilograma potiska gotovo jednu minutu.

NASA tvrdi da novi dizajn rakete može premjestiti veću masu tereta u duboki svemir s manje goriva, što potencijalno čini putovanje svemirom održivijim. S uspješnim testovima, NASA-ini inženjeri sada rade na potpuno višekratnom RDRE-u od 4.536 kilograma potiska kako bi usporedili njegove performanse s tradicionalnim raketnim motorima na tekuće gorivo.

NASA-in razvoj RDRE pokazuje interes svemirske agencije za razvoj učinkovitije raketne tehnologije za svemirska putovanja. Ranije ovog tjedna, NASA je najavila zajedničku suradnju s DARPA-om na razvoju DRACO-a, skraćenica od Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operation.

DRACO bi koristio nuklearni termalni motor za međuplanetarna putovanja, smanjujući vrijeme putovanja uz učinkovitiju pogonsku tehnologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close