Bit Alijansa

Vlast mora podržati softverski sektor

Sci-Tech / Svemir | 28. 08. 2017. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bit Alijansa, udruženje najvećih softverskih kompanija u BiH, priopćilo je da potencijal ovog sektora postaje sve prepoznatljivi, te da je za daljnji razvoj softverske industrije u BiH potrebna podrška i doprinos svih institucija vlasti BiH.

''Ono što je neophodno za realiziranje Politike razvoja informacijskog društva za razdoblje 2017. – 2021. koju je usvojilo Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, jeste da Vijeće ministara BiH donese strategiju razvoja informacijskog društva u BiH koja će predstavljati ključni strateški dokument za daljnji razvoj ovog sektora'', izjavio je direktor udruženja Bit Alijansa Armin Talić.

U Kantonu Sarajevo je, po njegovim riječima, usvojen zakonski okvir koji dozvoljava pokretanje dvogodišnjih studijskih programa na fakultetima, čime se stvaraju uvjeti za realizaciju specijalističkih edukacijskih programa kreiranih prema potrebama softverske industrije. Dodao je da su i neke lokalne samouprave prepoznale potencijal softverske industrije u segmentu smanjenja nezaposlenosti te su već odvojena financijska sredstva za programe prekvalifikacije nezaposlenih osoba sa zavoda za zapošljavanje.

U okviru aktivnosti prema lokalnim samoupravama, Bit Alijansa je pokrenula inicijativu za stvaranje mreže BitLab edukacijskih centara širom BiH gdje će se mladima omogućiti stjecanje IT vještina u svojoj zajednici. U skladu s "CoderDojo" modelom, kreiranom u Irskoj a koji je proširen širom svijeta, Bit Alijansa je organizirala besplatnu ljetnu školu programiranja za djecu, CoderDojo Sarajevo, koja će se proširiti i na druge gradove u BiH.

Kako bi se bh. zajednici programera, softverskih inženjera i drugih IT stručnjaka omogućilo da u svojoj zemlji imaju priliku slušati predavanja vrhunskih profesionalaca iz svijeta tehnologije, Bit Alijansa zajedno sa svojim partnerima na proljeće 2018. godine organizira konferenciju posvećenu upravo njima.

Kopirati
Drag cursor here to close