Tehnologija u službi čovjeka

AI, Google i sateliti otkrivanju šumske požare u začetku

Google će s partnerima od sljedeće godine početi lansirati konstelaciju satelita FireSat, namijenjenu ranom uočavanju malenih šumskih požara, uz pomoć naprednih algoritama umjetne inteligencije.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 09. 2024. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući stručnjacima Google Researcha, financiranju zaklade Google.org te međunarodnoj organizaciji Earth Fire Alliance, sljedeće će godine s realizacijom započeti veliki projekt ranog otkrivanja malenih šumskih požara, FireSat.

Diljem svijeta, pod utjecajem klimatskih promjena, ekstremne su temperature sve češće, što za sobom vuče i pojavu sve više razornih šumskih požara – pa i borba protiv njih mora biti modernizirana i unaprijeđena.

Rano otkrivanje najvažniji je korak, jer se tada požari mogu staviti pod kontrolu prije negoli se razviju do katastrofalnih razmjera i u tome će upravo pomoći ovaj projekt, javlja Bug.

U sklopu njega u Zemljinu će orbitu biti lansirana konstelacija satelita FireSat, specijaliziranih upravo za rano uočavanje šumskih požara, kada su oni veličine oko 5x5 metara.

To je oko 400 puta veća rezolucija opažanja nego ona kod postojećih satelita za rano otkrivanje požara. Dosadašnja rješenja nudila su ažuriranje podataka tek nekoliko puta na dan, što se pokazalo presporim.

FireSat će, pak, podatke prikupljati i obrađivati značajno brže, pa će nadležni upozorenja dobivati pravovremeno, dok još stignu reagirati i spriječiti širenje – globalna slika ažurirat će se svakih 20 minuta.

Uz konstantno snimanje Zemljine površine, podložne šumskim požarima, u infracrvenom spektru, ovi sateliti koristit će i napredne sustave umjetne inteligencije kako bi rano i precizno otkrili malena žarišta.

AI će svaku sliku uspoređivati s prethodnom, pa kombinirati s time podatke o lokalnim vremenskim prilikama i ostalim dostupnim varijablama, kako bi utvrdili da je određena promjena zaista posljedica požara.

Takvi podaci, najavljuju partneri projekta, bit će dostupni svima onima koji se diljem svijeta bore protiv šumskih požara.

Za ovaj je projekt Google.org izdvojio 13 milijuna dolara, a neprofitna organizacija Earth Fire Alliance će, uz potporu zaklade Moore prve satelite konstelacije FireSat lansirati već 2025. godine. Za izgradnju kompletne konstelacije od planiranih 50 satelita bit će potrebno nekoliko godina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close