Big apple

App Store dostigao 15 milijardi downloada

Sci-Tech / Tehnologija | 08. 07. 2011. u 14:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S Appleovog online dućana skinuto je dosad više od 15 milijardi aplikacija. Pet milijardi samo tijekom zadnjih šest mjeseci

Apple je u svom press izvješću objavio kako se ove brojke odnose na 200 milijuna iPhone, iPad i iPod touch uređaja diljem svijeta. App Store nudi preko 425.000 aplikacija, dok samo za iPad u App Storeu ima preko 100.000 aplikacija.

Rast te online trgovine tijekom zadnjih par godina bio je zadivljujući. Do prve milijarde downloada stigla je za devet mjeseci. Peta milijarda dostignuta je u srpnju prošle godine, a deseta u siječnju ove, piše CNET

Usporedbe radi, Googleov Android Market ostvario je znatno manje - dosad 4,5 milijardi downloada. U Googleu procjenjuju da bi do nove milijarde mogli dolaziti svakih 60 dana. 

Zahvaljujući tom ogromnom prometu zaradio je Apple, ali i programeri. Prema podacima koje je ta tvrtka objavila, developerima je od pokretanja App Storea isplaćeno više 2,5 milijardi dolara. 

Osim što je Appleov App Store vrlo uspješan, isti se na sudu bori sa Amazonom kojeg je tužio radi naziva Appstore — Amazonovog servisa za aplikacije, od kojeg želi da prestane koristiti taj naziv.

Trenutno pregovori ne tijeku baš u najbolju koriste Applea, piše AllThingDigital koji piše kako je sutkinja odbacila prigovore Applea protiv Amazona.

Microsoft, HTC, Nokia i Sony Ericsson su zajednički u Europi zatražili da se Appleovi zaštitni znakovi App Store i Appstore proglase nevažećim.

Kopirati
Drag cursor here to close