Novo popuštanje

Apple otvara konkurenciji pristup tehnologiji beskontaktnog plaćanja

Apple je izbjegao novčanu kaznu europskih regulatora pristankom da besplatno otvori svoju tehnologiju mobilnog novčanika drugim financijskim servisima.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 07. 2024. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovor Applea i Europske komisije okončava četverogodišnju istragu Appleove solucije plaćanja, što je prema EU komisiji predstavljalo zlouporabu tržišne pozicije.

NFC nije Appleov izum

Europska komisija iznijela je nekoliko ključnih argumenata u vezi s NFC tehnologijom i njezinim značajem za mobilna plaćanja u Europi. Komisija ističe da je NFC (Near Field Communication) najraširenija tehnologija za mobilna plaćanja na europskom tržištu. Kažu da NFC nije Appleov izum, već standardizirana tehnologija koja je dostupna svima bez naknade.

Prema mišljenju Komisije, NFC tehnologija pruža najsigurnije i najjednostavnije iskustvo mobilnog plaćanja u usporedbi s drugim dostupnim rješenjima što ga čini je preferiranim izborom za mnoge korisnike i trgovce diljem Europe.

Drugim riječima, Appleu, otvaraj svoju "tap-to-pay" NFC tvrđavu da bi europski potrošači mogli koristiti alternativne digitalne novčanike za plaćanje roba i usluga na blagajnama trgovina, javlja Bug.

"Apple se obvezao dopustiti konkurentima pristup svojoj tehnologiji na iPhoneima", izjavila je Margrethe Vestager, europska povjerenica za tržišno natjecanje. Ova će odluka spriječiti Apple "da isključi druge mobilne novčanike iz ekosustava iPhonea".

Apple se složio

"Kroz razgovore s Europskom komisijom, obvezali smo se da ćemo ponuditi developerima izvan naše tvrtke na europskom gospodarskom prostoru opciju koja će omogućiti korisnicima da koriste beskontaktna plaćanja NFC-om iz svojih iOS aplikacija, odvojeno od Apple Pay i Apple Walleta." objavila je kompanija kroz američke medije.

Obaveza ostaje na snazi 10 godina, a Appleu prijeti kazna do 10 posto globalnog godišnjeg prihoda ako prekrši sporazum.

Vesele se PayPal i ostali

Ovoj vijesti se sigurno raduju PayPal, Google Pay, Samsung Pay i mnogi drugi, posebno online banke. Ako bi se obveza proširila na SAD, gdje se Apple nalazi pod lupom Ministarstva pravosuđa, u igru bi se uključile i kompanije poput Squarea i drugih.

Zatvaranje istrage označava kratki predah u odnosima između EU-a i Applea, koji su dugo na ratnoj nozi zbog načina na koji kalifornijska kompanija (ne)poštuje regulatorne okvire koji su propisani od Bruxellesa. No, dolazi jesen i EU komisija sigurno neće biti na beskonačnom ljetnom odmoru.

Kopirati
Drag cursor here to close