Najjači dolazi s M4 SoC-om

Appleov proljetni event donosi veliko osvježenje iPada

Kao što se već mjesecima najavljivalo, pristiglo nam je veliko osvježenje iPada. Apple je ovoga utorka predstavio nove modele iPad Aira, kao i nove modele iPada Pro koji dolaze s M4 SoC-om.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 05. 2024. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon velikog predstavljanja Visiona Pro u veljači, Apple se ovoga utorka vraća na pozornicu s novim proizvodima.

Na pozivnici poslanoj medijima za event zvan ''Let Loose'', vidi se ilustracija s Apple Pencilom u glavnom fokusu, po čemu je jasno da je ovoga puta na redu dugo iščekivano osvježenja tvrtkine linije iPada.

Novi iPad Air

Osvježeni iPad Air za 2024. godinu po prvi puta dolazi s dvije veličine zaslona – 11 i 13-inčnim. Oba modela imaju podjednake značajke te im je po novome kamera postavljena u pejzažnoj orijentaciji što, prema tvrdnjama Applea, olakšava obavljanje video poziva. Osim toga, tako su postavljeni i stereo zvučnici, s tim da 13-inčna verzija dolazi s ponešto boljim sustavom za jači bas.

Nadalje, novi modeli iPad Aira pogonjeni su M2 SoC-om koji nudi do 50 posto bolje performanse u odnosu na M1 kojeg je koristio prethodni Air. Uz novi SoC tu su i neke nove značajke, poput Pencil Hovera koji se do sada mogao koristiti isključivo na iPadu Pro, javlja Bug.

Dobra vijest je da osvježeni iPad Air dolazi s početnom internom memorijom od 128 GB, a u SAD-u košta 599 dolara za 11-inčnu verziju te 799 dolara za onu od 13 inča.

Novi iPad Pro

Perjanica cijelog ovog događaja svakako je novi iPad Pro koji također dolazi u 11 i 13-inčnoj verziji. Radi se, prije svega, o najtanjem uređaju kojeg je Apple do sada predstavio, stoga je 11-inčna inačica debela 5,3 milimetra, a 13-inčna verzija svega 5,1 milimetar. Oba modela koriste Tandem OLED zaslon koji se može pohvaliti tipičnom svjetlinom od 1.000 nita te vršnom od 1.600 nita. Novu tehnologiju zaslona Apple naziva Ultra Retina XDR.

Najveće iznenađenje svakako je to što nove modele iPada Pro pogoni M4 SoC napravljen na drugoj generaciji 3-nanometarskog proizvodnog procesa. Riječ je o 10-jezgrenom procesoru koji je, barem prema tvrdnjama Applea, za do četiri puta brži od iPada Pro s M2 SoC-om i 10 puta brži od prve generacije iPada Pro.

Neural Engine

Apple se pohvalio i novim Neural Engineom od 16 jezgri koji obavlja čak 38 bilijuna operacija u sekundi. Uz to su, naravno, istaknuli i hrpu novih AI značajki koje će koristiti ponajviše kreatorima video sadržaja i umjetnicima, a s time su i najavili da na iPad OS stiže i Final Cut Pro 2 te Logic Pro 2.

Kako bi se cijela priča zaokružila, uz iPad Pro predstavljen je i novi Magic Keyboard s gornjim, function redom za brze prečace i velikim trackpadom koji podsjeća na onaj od Macbooka. Novost je i Apple Pencil Pro koji, među ostalom, dolazi sa žiroskopom, haptičkim feedbackom te podrškom za FindMy ako se izgubi. Treba napomenuti da se Pencil Pro može koristiti i na iPad Airu.

Početni iPad Pro u 11-inčnoj verziji dolazi s 256 GB interne memorije te košta 999 dolara u SAD-u, dok je cijena za 13-inčnu inačicu 1.299 dolara. S druge strane Magic Keyboard počinje od 299 dolara, dok Apple Pencil Pro košta 129.

Kopirati
Drag cursor here to close