Foto Klub Mostar

Astrovikend u Mostaru: Inspiracija i znanje pod zvjezdanim nebom

Otkrijte fascinantni svijet astrofotografije na prvom astrovikendu u Mostaru, organiziranom od strane Foto kluba Mostar uz predavanje priznatog astrofotografa Jasmina Dolamića
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 05. 2024. u 10:50 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnoviji događaj koji je Foto klub Mostar organizirao nije samo privukao pozornost zaljubljenika u fotografiju, već i sve one koji dijele strast prema astronomiji i astrofotografiji.

Prvi astrovikend održan je u Code Hubu Mostar s ciljem poticanja interesa za ove fascinantne grane znanosti i umjetnosti.

Predavač je bio Jasmin Dolamić, bh. astrofotograf, koji je svoje bogato znanje i iskustvo podijelio s prisutnima. Tijekom predavanja, gosti su imali priliku naučiti o različitim područjima astrofotografije, uključujući Nightscape (široki prikazi neba), planetarnu fotografiju (fokusirana na objekte unutar Sunčevog sustava) te fotografiranje dubokog neba (Deep Sky Objects) poput galaksija, maglica, zvjezdanih skupova i kometa.

Foto: Bljesak.info / Jasmin Dolamić - Zaronite u dubine svemira
Foto: Jasmin Dolamić / M31

Poseban naglasak stavio se na tehničke aspekte astrofotografije, od osnovnih tehnika korištenja DSLR fotoaparata, 'igrom živaca' tijekom dugih ekspozicija, pa sve do složenih procesa obrade slika kroz različite softvere.

Sudionici su imali priliku dublje razumjeti procese koji stoje iza snimanja i obrade astrofotografija, te upoznati se bliže i s teleskopom Sky Watcher (N 150/750 Explorer 150P OTA), te pripadajućim hardverom.

Osim bogatog predavanja, sudionici su imali priliku i praktično iskusiti ljepotu astrofotografije tijekom terenskog dijela događaja. Srećom, Mostar je bio povoljan položaj za promatranje polarne svjetlosti, što je dodalo dodatnu čar i spektakularne prizore u crvenim nijansama na noćnom nebu.

Foto: Mario Maduna | Bljesak.info / Polarna svjetlost na nebu iznad Goranaca

Sve u svemu, astrovikend u organizaciji Foto kluba Mostar bio je inspirativno iskustvo koje je obogatilo ljubitelje fotografije i astronomije s novim znanjima i iskustvima.

Kako nastaju različite boje aurore?

Različite boje aurore nastaju kada se brze, električki nabijene čestice ioni, protoni i elektroni Sunčeva vjetra sudaraju s česticama zraka u Zemljinoj atmosferi, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

Boja aurore ovisi o tome s kojom vrstom čestica se sudaraju i na kojoj visini. Na primjer, kada se sudaraju s atomima kisika na nižim visinama, emitira se zelena boja valne dužine 557.7 nm, dok se na višim visinama emitira smećkasto crvena boja valne dužine 630 nm. Atomi dušika emitiraju plavu i ljubičastu svjetlost.

O predavaču

Rođen 1993. godine u Osijeku, Jasmin je odrastao i proveo veliki dio svog života u Tešnju, a trenutno živi i radi u Tuzli.

Iako je svoju strast prema astronomiji otkrio relativno nedavno, 2019. godine, brzo je postao aktivan sudionik astronomskih društava AD "Polaris" iz Tuzle i AD "Orion" iz Sarajeva, članstvo koje mu je omogućilo da se u potpunosti posveti svojoj strasti.

Jasmin se istaknuo na sceni bh. astronomske zajednice kroz svoj angažman u procesu nabavke i instalacije teleskopa za opservatoriju "Vema" u Visokom. Od 2021. do 2024. godine redovno je bio predavač i voditelj radionica vezanih za astronomiju u sklopu manifestacije "Dani astronomije u Tuzli", doprinoseći popularizaciji ove znanosti među širom publikom.

Dolamić je danas jedan od rijetkih astrofotografa u Bosni i Hercegovini koji se aktivno bave astrofotografijom kroz teleskop, što ga čini neizostavnim imenom u domaćoj astrofotografskoj zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close