O čemu se radi?

Europska unija objavila konačni tekst Zakona o umjetnoj inteligenciji

Europska unija službeno je objavila cjeloviti i konačni tekst Zakona o umjetnoj inteligenciji u svom Službenom listu.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 07. 2024. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi zakon stupit će na snagu 20 dana nakon objave, što znači da će biti primjenjiv od 1. kolovoza. Iako će sve njegove odredbe biti u potpunosti primjenjive za dvije godine, neke od njih bit će implementirane znatno ranije.

Fazni pristup

Za šest mjeseci, Unija će početi primjenjivati zabrane na nedopuštene primjene umjetne inteligencije. To uključuje korištenje sustava društvenog bodovanja po uzoru na kineski društveni rejting o podobnosti, prikupljanje i kompiliranje informacija o prepoznavanju lica te uporabu sustava prepoznavanja emocija u stvarnom vremenu u školama i na radnim mjestima.

Devet mjeseci od stupanja na snagu, EU će započeti s implementacijom kodeksa prakse za developere AI-ja.

Ured za AI Europske komisije surađivat će s konzultantskim tvrtkama na izradi tih kodeksa. Međutim to izaziva zabrinutost da će najveći igrači u industriji moći oblikovati pravila koja bi ih trebala držati pod kontrolom.

Protiv deepfakeova

Nakon godinu dana, developeri modela umjetne inteligencije opće namjene, poput ChatGPT-a, morat će se pridržavati novih zahtjeva transparentnosti te će morati biti u stanju dokazati da su njihovi sustavi sigurni i lako objašnjivi korisnicima.

Uz sve navedeno, Zakon o AI-ju uključuje pravila koja se odnose na generativni AI i manipulirane medije, poput jasnog označavanja deepfakeova i drugih slika, videa i zvukova generiranih umjetnom inteligencijom.

Autorska prava

Tvrtke koje obučavaju svoje AI modele morat će poštovati zakone o autorskim pravima, osim ako je njihov model stvoren isključivo u svrhu istraživanja.

"Nositelji prava mogu zadržati svoja prava nad svojim djelima ili drugim predmetima kako bi spriječili rudarenje teksta i podataka, osim ako se to radi u svrhu znanstvenog istraživanja," navodi se u tekstu Zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close