Digitalna era donosi izazov

Generacija Z se bori s tipkovnicama

Sci-Tech / Tehnologija | 10. 09. 2024. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generacija Z, koja je odrasla u eri digitalne tehnologije, suočava se s neobičnim izazovom – tradicionalnim tipkovnicama.

Dok su mladi odavno usavršili upotrebu uređaja na dodir, poput pametnih telefona i tableta, mnogi od njih nisu se upustili u učenje tipkanja na fizičkim tipkovnicama, što se pokazuje kao značajan problem u obrazovnom kontekstu.

Prema izvještaju Wall Street Journala, neki srednjoškolci sada pokazuju veću spretnost u pisanju na tabletima nego na laptopima. Jedan 18-godišnjak je čak uspeo da napiše rad od osam stranica koristeći samo svoj tablet.

Mnogi pripadnici Generacije Z koriste mobilne uređaje za pisanje školskih radova, a neki su čak izjavili da u školama nisu učili tipkati na klasičnim tipkovnicama.

Među njima je i poznata pjevačica Billie Eilish, koja je u intervjuu za Rolling Stone priznala da joj je žao što nikada nije savladala ovu vještinu.

Iako neki mladi ljudi, poput 17-godišnjeg Ruebena Taslera, pokušavaju naučiti tipkanje prije odlaska na fakultet, podaci ukazuju na trend opadanja u obrazovanju vezanom za tipkovnice. Prema izvještaju iz 2000. godine, 44% maturanata završilo je tečaj pisanja po tipkovnici, dok je 2019. taj postotak pao na samo 2,5%.

U međuvremenu, platforma za upravljanje učenjem Canvas izvještava da 39 % zadataka predanih putem njihove platforme dolazi sa mobilnih uređaja, a ne s računala. Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ovog trenda i pozivaju obrazovne institucije da više pažnje posvete učenju tipkanja, posebno u svjetlu činjenice da se ispitni procesi u mnogim zemljama polako prelaze na digitalne platforme.

Tim Dikun, direktor stranice Teaching.com, ističe da učenici mogu bolje rezultate postići ako ne moraju razmišljati o tome kako tipkati i mogu se fokusirati na sadržaj.

S druge strane, dr. Per Ola Kristensson, koautor studije iz 2019. godine, ukazuje na to da je većina ispitanika brže tipkala na mobilnim uređajima nego na tradicionalnim tipkovnicama, što sugerira da bi uzrok problema mogao biti kompleksniji.

Kopirati
Drag cursor here to close