Stalo sve

Globalni kibernetski napad prizemljio avione, pogodio medije, banke

American Airlines, Delta Airlines, United Airlines i Allegiant Air obustavili su letove manje od sat vremena nakon što je Microsoft objavio da je riješio prekid svojih usluga u oblaku koji je utjecao na nekoliko niskotarifnih prijevoznika.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 07. 2024. u 12:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći američki zračni prijevoznici naredili su zaustavljanje aviona na zemlji u petak, navodeći probleme s komunikacijom, dok su drugi prijevoznici, medijske kompanije, banke i telekomunikacijske kompanije širom svijeta također javile da prekidi sustava ometaju njihov rad.

American Airlines, Delta Airlines, United Airlines i Allegiant Air obustavili su letove manje od sat vremena nakon što je Microsoft objavio da je riješio prekid svojih usluga u oblaku koji je utjecao na nekoliko niskotarifnih prijevoznika.

Prekid rada nekoliko banaka

Nije odmah bilo jasno je li poziv da se avionima zabrani polijetanje povezan s ranijim prekidom Microsoftovog oblaka.

U Australiji su mediji, banke i telekomunikacijske kompanije pretrpile prekide rada, za koje je vlada priopćila kako se čine povezani s problemom u globalnoj tvrtki za kibernetsku sigurnost Crowdstrike.

Crowdsourced web stranica Downdetector pokazala je prekide rada nekoliko banaka i telekomunikacijskih kompanija.

Crowdstrike je objavio snimljenu telefonsku poruku u petak kada je Reuters kontaktirao svoju tehničku podršku navodeći da je svjestan izvještaja o padu Microsoftovog operativnog sustava Windows koji se odnosi na senzor Falcon, ne spominjući Australiju.

Prekidi se proširili po svijetu

Nema informacija koje bi sugerirale da je prekid bio incident kibernetske sigurnosti, priopćio je ured australske nacionalne koordinatorice za kibernetsku sigurnost Michelle McGuinness u objavi na plarformi X.

Prekidi su se proširili daleko i naširoko, a Španjolska je prijavila "računarski incident" u svim svojim aerodromima, dok je Ryanair, najveća europska aviokompanija po broju putnika, upozorila putnike na potencijalne prekide za koje je navela da će utjecati na "sve avioprijevoznike koji djeluju širom mreže", iako nije precizirao prirodu poremećaja.

AWS pružatelj usluga u oblaku naveo je u priopćenju da "istražuje izvještaje o problemima s povezivanjem s Windows EC2 instancama i radnim prostorima unutar AWS-a."

Nije odmah bilo jasno jesu li svi prijavljeni prekidi bili povezani s problemima Crowdstrikea ili su u pitanju neki drugi problemi, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close