Sekcija EAT

Inženjeri elektronike, automatike i telekomunikacija dobili rukovodstvo iz prethodnog mandata

Sci-Tech / Tehnologija | 30. 05. 2024. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je Treća redovna Skupština Matične sekcije inženjera elektronike, automatike telekomunikacija koja djeluje pri Inženjerskoj komori FBiH.

Ovo je bila ujedno i izborna Skupština, na kojoj je uz male izmjene potvrđeno rukovodstvo iz prethodnog mandata, u sastavu: dr.sc. Edvin Škaljo, dr.sc. Igor Jurčić, mr.sc. Kemal Mrkonja, Nejra Dervišević, Sanjin Čekić, Hamzalija Karadža te Denis Kalin.

Za tajnika sekcije potvrđen je Armin Hodžić.

Sekcija EAT osnovana je u travnju 2020. godine, kao jedna od 17 sekcija Inžinjerske komore FBiH sa misijom da vrši promociju vrijednosti i izazova inženjerskog zanimanja iz oblasti elektronike, automatike i telekomunikacija, a sve u cilju stvaranja ambijenta tehnološkoga društva u službi čovjeka, oslanjajući se na domaće snage.

Sebi za cilj postavljaju gradnju ambijenta u kojem će se razvijati inovativnost, a inženjerske odluke donositi će se na osnovu znanja i iskustva.

Na Skupštini je prezentiran program rada za naredni mandatni period koji ima dva fokusa, od kojeg je prvi pozicioniranje položaja inžinjera u našem društvu, a drugi uvezivanje inžinjera kako unutar BiH sa kolegama iz RS, tako i sa kolegama iz EU.

Također, inženjeri napominju da u novom mandatu žele pojačati aktivnosti na uvezivanju Vladinih projekata i domaćeg gospodarstva iz oblasti EAT i informacionih tehnologija, kako bi se pojačala konkurentnost domaćeg gospodarstva u projektima baziranim na novim tehnologijama gdje do sada dominiraju rješenja bazirana na uvozu tehnologija.

Kopirati
Drag cursor here to close