Novi rekord

Japanski robot složio Rubikovu kocku za 3 desetine sekunde

Tek nešto više od 3 desetinke sekunde bilo je potrebno Mitsubishijevom robotu da kompletira svih šest strana Rubikove kocke, postavivši tako novi svjetski rekord, potvrđen i od Guinnessove knjige.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 05. 2024. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guinnesova knjiga rekorda morat će osvježiti svoj zapis o najbržem slaganju Rubikove kocke u kategoriji robota, jer su ga nedavno popravili inženjeri Mitsubishi Electric Corporationa.

Njihov je robot uspio standardnu Rubikovu kocku (doduše, prerađenu za brzinsko okretanje) složiti za samo 0,305 sekundi, javlja Bug.

Te tri desetinke i pet tisućinki sekunde bilo je za sedam stotinki brže od dosadašnjeg rekorda. Rezultat je nedavno službeno potvrđen i upisan kao novi svjetski rekord.

Treptaj oka – doslovno

Voditelj projekta u Mitsubishijevom razvojnom centru za elektromotore i generatore, inženjer predstavljen samo imenom Tokui, opisao je kako je došlo do ideje o obaranju ovog rekorda:

"Gledao sam snimke prethodnog rekordera i dobio sam osjećaj da mi imamo bolje motore od njih. Tako sam bio uvjeren da ih možemo pobijediti u brzini. Skraćivanje vremena u najvećoj mogućoj mjeri bilo je teško, ali istodobno i zabavno. Tijekom projekta nikad nisam imao problema s motivacijom", kaže novi svjetski rekorder.

Uz moćne i brze motore njegova je ekipa razvila i precizne komponente, koje su u stanju obaviti zadani posao u milisekundama.

Tijekom službenog pokušaja obaranja Guinnessovog rekorda, za što su imali samo sat vremena, najveći problem nije im predstavljala mehanika robota, već same kocke. Iz tog su razloga inženjeri morali malo prilagoditi rad svojeg sustava mogućnostima kocke.

Drugi pokušaj

U prvom pokušaju robot nije uspio ostvariti zadatak jer se kocka zaglavila, pa su si uzeli 20-ak minuta za kalibraciju stroja. Već drugi pokušaj bio je uspješan i rekordan – kocka je složena u 0,305 sekundi, što je i doslovno duljina trajanja treptaja oka, koji prosječno traje između 0,1 i 0,4 sekunde.

Iz Guinnessa su objavili video rekordnog slaganja kocke, a srećom tu je odmah i usporena verzija u kojoj se vidi što je i kako taj sklop uspio obaviti u tri desetinke sekunde.

Za usporedbu, aktualni ljudski rekord u slaganju standardne Rubikove kocke 3x3x3 iznosi 3,13 sekundi, a od prošle ga godine drži Amerikanac Max Park.

Kopirati
Drag cursor here to close