ISAF

Kraj misije: Bh. vojnici vratili se iz Afganistana

Sci-Tech / Tehnologija | 10. 06. 2014. u 11:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici osme rotacije Pješadijske postrojbe Oružanih snaga BiH su se jučer vratili u našu zemlju, nakon što je okončan zadatak na osiguravanju vojne baze Koalicijskih snaga u provinciji Helmand.

Oružane snage Danske, sa kojima je kontingent OSBiH (pješadijska postrojba za osiguranje baze) zajednički djelovao na jugu zemlje u provinciji Helmand, povlači značajan dio svoga kontingenta iz Afganistana, te je time i prestala potreba daljeg angažiranja naše postrojbe u ovoj provinciji.

Smanjenje efektiva u misiji ''ISAF“ predstavlja neophodnu pripremnu radnju za novu, redefiniranu misiju koalicijskih snaga u Afganistanu pod nazivom ''Odlučna podrška“, koja će naslijediti misiju ''ISAF“ u 2015. godini.

OSBiH i nakon povlačenja kontingenta iz provincije Helmand ostaju prisutne u misiji u Afganistanu sa osam međunarodnih stožernih časnika u okviru Regionalnog zapovjedništva ''Sjever“ u provinciji Balkh koji svoje zadatke izvršavaju planski i profesionalno u skladu sa postavljenim zahtjevima.

Nastavak i obim sudjelovanja OSBiH u operaciji podrške miru u Afganistanu u budućnosti zavisiće od ishoda razgovora sa koalicionim partnerima kao i operativnih potreba nove redefinisane misije.

OSBiH ostaju spremne i osposobljene za učešće u operacijama podrške miru širom svjeta dokle god se to od njih bude tražilo i zahtjevalo.

- Predsjedništvo BiH je odobrilo nastavak angažovanja Oružanih snaga BiH u novoj misiji koalicijskih snaga u Afganistanu pod nazivom ''Odlučna podrška“ (Resolute support) i očekujemo da će Ministararstvo obrane i Oružane snage BiH sudjelovati u planiranju ove misije. O službenom datumu svečane ceremonije dočeka pješadijske postrojbe iz Afganistana javnost će biti blagovremeno obaviještena - priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close