.lpf

Light-Field kamera: Fotografija bez fokusa

Sci-Tech / Tehnologija | 02. 03. 2012. u 08:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako malo neki novi izum toliko oduševi svojom jednostavnošću, ali inovativnim pristupom, da mu je uistinu teško odoljeti. Takav je slučaj i s Lytrovom Light-Field kamerom, odnosno fotoaparatom.

Čudnog izgleda, još čudnijeg načina uporabe, taj fotoaparat je zasigurno gadget kakav niste niti vidjeli, niti imali prilike baratati njime.

Osim njegovog oblika, vjerojatno se pitate, po čemu je ta stvarčica toliko posebna? Odgovor je u tome što taj fotoaparat ima čitavu mrežu leća, koje lome svjetlost na više načina i na senzor prenose kompozitnu sliku, koju fotoaparat pohranjuje u .lpf formatu (light-field format).

Rezultat je fotografija bez fokusa, što zvuči loše, no učitavanjem u računalo i klikom miša na segment fotografije, događa se magija i točno taj dio fotografije se fokusira, baš kao što bi to napravili s normalnim objektivom fotoaparata.

Jedina loša stvar je što je programska podrška zasad prilagođena isključivo MAC računalima, no na Lytrovim stranicama stoji kako je i PC verzija programske podrške u izradi.

Kopirati
Drag cursor here to close