NY ima rješenje?

Mobiteli u školama - pametni ne, klasični da

Novi zakon u New Yorku šokirao je i djecu i roditelje
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 06. 2024. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O zabrani pametnih telefona u školama raspravlja se u brojnim zemljama, a ta je tema nedavno bila aktualna u BiH. U Mostaru primjerice pojedine škole su uvele ostavljanje mobitela u kutije na samom ulazu u škole.

Razlozi su svima poznati - osim općenitog stvaranja ovisnosti prema ekranima i negativnog utjecaja na mentalno zdravlje djece (i onih starijih), zbog pametnih telefona u školama djeca se manje druže, a nije rijetko da ih i koriste tijekom nastave. Nažalost mobiteli su i sredstvo koje je olakšavalo brojne slučajeve međuvršnjačkog nasilja. 

Guvernerka New Yorka takvoj praksi u svom gradu želi stati na kraj te je najavila novi zakon s kojim će učenicima zabraniti nošenje pametnih telefona u škole.

Video: ANKETA | Što građani Mostara misle o zabrani mobitela u školama?

Kathy Hochul zakon planira donijeti do kraja 2024., a na snagu bi stupio u prvom mjesecu sljedeće godine. Kako naglašavaju na The Guardianu, očekuje se kako bi se brojni roditelji mogli protiviti takvom zakonu jer su se navikli imati mogućnost konstantnog održavanja kontakta sa svojom djecom. Prema jednom ranijem istraživanju, tinejdžeri dobivaju četvrtinu obavijesti na svoje telefone dok su u školi, a mnoge od tih obavijesti dolaze upravo od - roditelja.

Jedan od razloga zbog kojeg roditelji u SAD-u žele imati kontakt s djecom u školama jesu hitni slučajevi, a pogotovo se spominju masovne pucnjave u školama koje, nažalost, u toj zemlji nisu rijetke. Hochul ipak ima rješenje za to.

Naime, ovim zakonom namjeravaju se zabraniti samo pametni telefoni, dok bi se klasični mobiteli s kojima se mogu obavljati pozivi i slati SMS-ovi i dalje mogli nositi u školu. Tako bi roditelji i dalje mogli biti u kontaktu s djecom, no ona ne bi mogla tijekom nastave ili pauze u školama surfati internetom, pregledavati videe na TikToku ili pregledavati druge društvene mreže i slično.

 

Pored zabrane telefona u školama, guvernerka savezne države New York pokušava donijeti još jedan zakon usmjeren prema povećanju dobrobiti za djecu.

Nazvan "Safe", zakon je usmjeren protiv razvijanja ovisnosti djece o algoritamskom sadržaju te bi prema njemu platforme trebale maloljetnicima omogućiti prikaz sadržaja kronološkim redom, i to samo od onih korisnika, tj. osoba, grupa i slično koje prate na tim mrežama, umjesto objava, slika i videa koje preporučuje algoritam.

Također, taj bi zakon roditeljima omogućio veću kontrolu nad društvenim mrežama koje koriste njihova djeca, poput mogućnost blokiranja pristupa obavijestima tijekom noći i slično. U New Yorku bi na snagu trebao stupiti i zakon o zaštiti djece kojim se zabranjuje prikupljanje osobnih podataka najmlađih na stranicama i platformama koje imaju podatke o godinama svojih posjetitelja i korisnika.

Da djeca neće biti oduševljena ovim zakonom, pokazuje i raniji primjer iz Houstona, u kojem je nakon stupanja na snagu odluke o zabrani korištenja pametnih telefona u jednoj školi došlo čak i do fizičkih sukoba, a učenici su izišli na ulice i protestirali protiv te odluke. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati učenici, ali i roditelji u državi New Yorku, od kojih se mnogi ne slažu sa zakonom o zabrani donošenja pametnih telefona u škole te će za mnoge njegovo stupanje na snagu biti veliki šok.

 

Kopirati
Drag cursor here to close