Marko Đurica

Nagrađena fotografija stavlja naglasak na položaj čovjeka koji je proizvod velike globalne igre

Sci-Tech / Tehnologija | 24. 12. 2014. u 07:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru drugog po redu beogradskog festivala fotografije "Vizualizator", sinoć je u Domu omladine u Beogradu otvorena izložba najbolje medijske fotografije Press Photo Srbija, javlja Anadolu Agency.

Na zatvaranju festivala predstavljeni su nagrađeni na natječaju za najbolju fotografiju u medijima "Press photo Srbija".

Prva nagrada dodijeljena je fotoreporteru Reutersa iz Beograda Marku Đurici za fotografiju "Azilanti".

Objašnjavajući kako je napravio fotografiju, koja po ocjeni žirija "baca svjetlost na trenutak nakon prelaska preko granice, otkrivajući emocionalno stanje i strahove onih koji, boreći se za bolje sutra, putuju kroz Balkan ka Srednjoj i Zapadnoj Europi", Đurica je rekao da je fotografiju uslikao u trenutku kada su dva policajca, nakon što su ih preko termalne kamere primijetili, uhvatili 40 azilanata.

"Fotografija je nastala na granici s Makedonijom, grupu uplašenih azilanata sam uslikao u mraku. Kasnije sam ih slikao u prihvatnim centrima", rekao Đurica, zahvalivši se na nagradi.

Prema ocjeni žirija nagrađena fotografija stavlja naglasak na položaj čovjeka koji je proizvod velike globalne igre, a tema ilegalne emigracije, u kontekstu regionalne i međunarodne politike i baca sjenku na njen značaj na individualnom planu.

Na otvaranju izložbe proglašene su najbolje fotografije u kategoriji vijesti (reportaža), okoline (reportaža), ljudi u vijestima, portret i portret (reportaža), život i život (reportaža).

 

Kopirati
Drag cursor here to close